Jégesővel vonul, szombaton hazánkba érkezik a nyugat-európai hidegfront

Vágólapra másolva!
A Nyugat-Európa felett átvonuló hidegfront péntek délelőtt sokfelé okozott heves viharokat, jégesőt. A front tovább halad kelet felé, Magyarországot valamivel szelídebb formában éri el a szombat reggeli órákban.
Vágólapra másolva!

Franciaország délnyugati részén, Svájcban valamint Németország délnyugati területein péntek délelőtt sokfelé fordult elő heves zivatar, sőt helyenként jégeső is hullott. Mindez egy markáns hidegfrontnak köszönhető, amely átmenetileg véget vet a szokásosnál melegebb időnek. A front később sem gyengült, a kora délutáni órákban Frankfurton áthaladva egy óra alatt 10 fokot csökkent a hőmérséklet, miközben a zivataros kifutószél megközelítette a 100 km/órás sebességet. Az Alpok svájci részén pedig intenzív havazás alakult ki.

A hidegfront előtti délies áramlásban extrém meleg levegő érkezett Bajorország területére, Münchenben például 24 fokot mértek. Szombatra jó 12-13 fokkal hidegebb levegő érkezik a térségbe.

Éjszakára várhatóan a viharok áthaladnak Németországon, a keleti tartományokban újabb heves zivatarokra, felhőszakadásra van kilátás. A hidegfront szombat reggel éri el a Kárpát-medencét. Magyarországon is előfordulhat szombaton elszórtan zivatar, de az ország legnagyobb részén szelídebben vonul át a front. A hétvégén 5-6 fokkal esik vissza a hőmérséklet, a jövő hét elején azonban visszatér az átlagosnál melegebb idő.