Átmeneti lehűlés, markáns front - Orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
A napok óta tartó meleg időnek átmenetileg egy hidegfront vet véget. Szeles, csapadékos idő várható. A jövő hét azonban tiszta levegővel és újra melegedő idővel indul.
Vágólapra másolva!

A Meteo klinika jelentése szerint szombaton hidegfront vonul át, a fronthatás legyengülve vasárnapra is áthúzódik. Hétfőn gyenge melegfront terheli a szervezetet.

Hétvégén egy markáns hidegfront érkezik. Elromlik az idő, sokfelé lesz eső, zápor és megerősödik a szél is. Az autósok sokfelé találkozhatnak nedves, csúszós útszakaszokkal, egy-egy intenzívebb zápor idején a látási viszonyok is hirtelen romlanak. Az erős szél próbára teheti az autók menetstabilitását. Akik autóba ülnek, vezessenek óvatosan! Vasárnapra lassan megszűnik a fronthatás, de marad a változékony idő. A gyakori erős szél sokaknak fejfájást okozhat, ugyanakkor kitisztítja a levegőt.

Hétfőn ismét melegebb lesz pár fokkal. A gyenge melegfronti hatás, és az erős szelek miatt fáradékonyság, ingerlékenység jelentkezhet. Ugyanakkor a több napsütés és a tiszta levegő javíthat közérzetünkön. A szeles idő megviselheti bőrünket, főként azokét, akiknek érzékeny és száraz. Ezért ilyenkor érdemes arcunkat, kezünket bekenni bőrtípusunknak megfelelő bőrápoló termékekkel, hogy az erős, helyenként viharos szél ne szárítsa ki.

Ebben a csalóka időben, ha nem vigyázunk egészségünkre, könnyen meghűlhetünk. Bár süt a nap, élénk szél fúj, ami hőérzetünket csökkenti. Ezért fontos, hogy immunrendszerünket megfelelően karbantartsuk. Erre az egyik legjobb megoldás, ha odafigyelünk arra, hogy minden nap fogyasszunk C-vitamint, mely növeli a szervezet ellenálló képességét, lerövidíti a nátha időtartamát és enyhíti súlyosságát. Könnyen pótolhatjuk, hisz szinte minden zöldségben és gyümölcsben megtalálható. Nagyobb mennyiségben a petrezselyem, zöldpaprika, káposzta, csipkebogyó, eper, citrom, narancs, kivi tartalmazza.