Orvosmeteorológia - napsütés majd lehűlés a hosszú hétvégén

Vágólapra másolva!
Szombaton gyenge melegfronti határ érvényesül, vasárnap és hétfőn kettős fronthatásra kell készülni. A napos, kellemes szombat után lehangoló és hűvős napok következnek.
Vágólapra másolva!

Szombaton gyenge melegfronti hatás érvényesül. A frontra érzékenyeknél gyenge fejfájás, fáradékonyság jelentkezhet. Melegfront idején érdemes sok tejterméket, főzelékféléket fogyasztani magas B2-vitamin tartalmuk miatt. A változóan felhős ég mellett több órára kisüt a nap, és ez jó hatással lesz közérzetünkre. Érdemes szabadtéri programokat, kirándulást, túrázást, városnézést szervezni, csak a Dunántúlon lehet zavaró az élénk délies szél.

Vasárnap kettős fronthatásra kell számítani. A hideg- és melegfrontra jellemző tünetek egyaránt jelentkezhetnek, például izomgörcsök, koncentrációs zavarok, fejfájás. Fejfájás esetén nem kell rögtön a pirulák után nyúlni, más, egészségesebb módszerek is vannak a fájdalom elmulasztására. Az egyik módszer, amit érdemes lehet kipróbálni, nagy kortyokban legalább 3 dl vizet kell meginni, még akkor is ha nem érzed magad szomjasnak. A másik lehetőség mielőtt a gyógyszerhez nyúlsz, a friss levegőn egy rövid séta, vagy egy kis testmozgás. Bármennyire is fáj a fejed, a mozgás jótékony hatású lehet.

Hétfőn csapadékosra fordul az idő. Az erősen felhős ég mellett az országban szinte mindenhol kell esőre, záporra számítani. A szél erős, helyenként viharos lesz, így a hosszú hétvége utolsó napjára a lakásba szorulunk. A borongós, esős, hűvös időben letörtebbek lehetünk, ám ez ellen is van ellenszer. A meleg szobában elfogyasztott forró csoki, amellett hogy felmelegít, jó kedvre is derít. Minél magasabb a csoki kakaótartalma annál több boldogsághormont képes felszabadítani.