Tartósan lehűti az időt az érkező hidegfront

Vágólapra másolva!
A péntek este érkező hidegfront szerdáig hűvös, változékony időjárást hoz. A előrejelzések szerint hétfőn és kedden várható a legtöbb csapadék. A változékonyság miatt szerencsére fagyok nem várhatók.
Vágólapra másolva!

A Skandinávia felől megindult hideg levegő első hulláma péntek délután érkezik meg Közép-Európába. A hidegbetörést este a Dunántúlon megerősödő, időnként viharossá fokozódó szél kísérheti, északkeleten pedig záporok, zivatarok kialakulása várható.

Szombaton változékony, szeles időre van kilátás, a hőmérséklet 7-9 fokkal esik vissza péntekhez képest. Inkább csak délelőtt süt ki rövidebb-hosszabb időre a nap, keleten gyakran, máshol elszórtan fordul elő eső, zápor.

Vasárnap már nincs utánpótlása északról a hideg levegőnek, a kialakuló speciális nagytérségű légáramlatok miatt azonban Közép-Európa és az Alpok felett megreked a hideg légtömeg. Ennek következtében egy úgynevezett hidegcsepp jön létre, amelytől minden irányban melegebb levegő helyezkedik el az 1-7 kilométer közötti rétegben. A hidegcseppben nagy a légköri instabilitás, és ez kedvez a felhő- és csapadékképződésnek. Hétfőn és kedden helyenként kiadós eső hullhat.

A változékony, hűvös időjárás a számítások szerint szerdáig marad.