Vágólapra másolva!
Hétfőn és kedden jelentős esőzések várható. Helyenként akár egy havi csapadék is lehullhat a két nap során. A csendes eső mellett néhol zápor, zivatar sem kizárt. Az áprilisi csapadék jó időzítése nagy jelentőségű a növénytermesztés számára, persze a kiemelkedő terméshez még sok körülménynek kell jól alakulnia.
Vágólapra másolva!

Hétfőn elsősorban a Dunántúlon és a középső országrészben, kedden pedig az ország keleti részén is várható kiadós eső. A csapadék mennyisége várhatóan nagy szórást fog mutatni, de nem kizárt, hogy helyenként két nap alatt eléri a havi átlagnak számító 40-50 millimétert. A csendes eső mellett néhol zivatartevékenységgel párosuló intenzív záporok is kialakulhatnak.

A Közép-Európa és az Alpok felett kialakuló magassági hidegcsepp ugyanis hazánkban kedvez a felhő- és csapadékképződésnek. A magassági hidegcsepp annyit jelent, hogy egy adott területen a légkör alsó 1-6 kilométerén hidegebb van, mint a környezetében. Hétfőn és kedden például 5000 méter magasságban térségünkben 5-10 fokkal hidegebb lesz a levegő, mint Skandinávia déli részén. A hidegcseppben nagy a légköri instabilitás, mert a magassággal haladva viszonylag gyorsan csökken a hőmérséklet. Ez a hőmérsékleti rétegződés megfelelő nedvességi viszonyokkal párosulva nagy mennyiségű csapadékhoz vezethet. A hét eleji nagy csapadékot az is segítheti, hogy dél felől az alsó 3 kilométeres rétegben már kissé melegebb, enyhe légtömegek érkeznek. A rendezett áramlás következtében eleinte tartós esőkre lehet számítani. Később - a felhőzet átmeneti felszakadozását követően - helyi jellegű intenzív záporok formájában hullik le a csapadék.

A napos és csapadékos időszakok váltakozása eddig jó hatással van a mezőgazdasági növényekre és a gyümölcsösökre egyaránt. Hosszan tartó csapadékos időszak nem tenne jót a beporzásnak, a tavalyihoz hasonló rendkívüli szárazság pedig a gabonafélékben tenne kárt. Eddig jól alakulnak az időjárási feltételek, persze a vegetáció kifejlődéséig még a késői fagyokat és a jégesőket is el kell kerülni - és ezek csak az időjárási tényezők.