Fokozatosan kikerül hazánk a hamufelhőből

Vágólapra másolva!
Az izlandi vulkánkitörésből származó hamu továbbra is hazánk légterében tartózkodik, ezért a hatóságok hétfő délig meghosszabbították a légtérzárat. A megváltozó légáramlatok hatására várhatóan a hamufelhő lassan elhagyja térségünket. Kedd estétől azonban, ha a vulkáni tevékenység nem mérséklődik, ismét hamufelhő érkezhet hazánk fölé.
Vágólapra másolva!

A Brit-szigetek térségében magasnyomású légköri képződmény épült fel, míg Skandinávia fölött egy ciklon alakult ki. Ilyen áramlási viszonyok mellett következett be az izlandi Eyjafjallajökull vulkán kitörése.

A két nyomási mező közös áramlási rendszerében az Északi-tenger fölött erős északnyugati szél volt a jellemző, ami a vulkáni hamut Izland felől könnyen a kontinens északnyugati területeire, majd fokozatosan annak belsejébe szállította. Az apró szemcsék több km-es magasságokba is feljutottak a légkörben, így az ott uralkodó szelekkel szálltak tovább.

A vulkáni hamu a repülőgépek motorjaiba kerülve üzemzavart okoz, ezért rendkívül veszélyes olyan légtérben repülni, amelyben akár csak minimális koncentrációban jelen van. Kedvezőtlen hatással van továbbá a repülőgépek érzékeny műszereire is.

Térségünket a vulkáni felhő a péntek éjszakai órákban érte el, ezért péntek este 19 órától légtérzárat rendeltek el hazánk légterében, amelyet meghosszabbítottak hétfő délig. A déliesre, délnyugatiasra forduló áramlással a hamufelhő lassan elhagyja Magyarország légterét. A részecskék terjedését és koncentrációját nagyon nehéz megbecsülni, de a legfrissebb számítások szerint hétfőn már nem lesz fölöttünk számottevő mennyiségű vulkáni részecske. A hamu nagy része hazánk légteréből keleti, északkeleti irányban halad tovább Oroszország felé.

Azonban ha a vulkáni tevékenység nem mérséklődik, kedd estétől utánpótlást kaphatunk. A légáramlatok ismét északnyugatira fordulnak, és ennek következtében újabb, jelentős mennyiségű hamu érkezhet hazánk fölé.

Egyéb intézkedésig hétfő 12 óráig szünetel a légiforgalom hazánk légterében. Sem utasszállító, sem katonai gépek nem tartózkodhatnak a levegőben. Az intézkedés hatálya alól csak a mentőhelikopterek kaptak felmentést, mert ezek alacsonyan, 200-400 méter magasságban repülnek, és minimális kockázatot jelent számukra az 5000-8000 méter magasságban keveredő szennyezőanyag.

A vulkáni tevékenység egyelőre nem mérséklődik. Az uralkodó szélirányok mellett a kontinens több, szinte minden országát elérte a hamufelhő. Számos országban lezárták a légteret, vagy korlátozták a légi forgalmat.

A hamu bizonyos hányada északias szelekkel Nyugat-Európába keveredett le, ahol a következő napok áramlási viszonyai miatt várhatóan napokig a térség fölött maradhat. Az anticiklonális mező Franciaország fölé helyeződésével a magasban nagy területen gyengült a légmozgás. Keddtől az erősödő északi széllel újra magasabb koncentrációban érkezhet hamu a térségbe.

A hamut nem láthatjuk a levegőben, legfeljebb a napfelkeltékben és a naplementékben észlelhetünk a szokásostól eltérő színeket, erőteljesebbé válhatnak a vörös árnyalatok. Egészségügyi problémáktól sem kell tartani, hiszen felhígul és valószínűleg nem keveredik le az alsóbb légrétegekbe a hamu.

Naplementékről, napfelkeltékről készült fotókat várjuk az foto@ozonenetwork.hu e-mail címen!