Az időjárás segít keddtől az apadásban

Vágólapra másolva!
Hétfő délelőtt a Hernád vízszintje az alsó szakaszokon továbbra is emelkedőben volt, az apadást az estig tartó esőzés lassítja. Az előrejelzések szerint keddtől a változékony időjárás ellenére nagy mennyiségű csapadék már nem várható, a vízgyűjtő legfelső részén pedig egyre fogyatkozik a múlt héten lehullott hó. A hét második felétől várhatóan meg lehet szüntetni az árvízvédelmi készültséget.
Vágólapra másolva!

Hétfőn a Hernád és a Sajó alsó szakaszán másodfokú készültségi szintet meghaladó vízmagasságot mértek, a Hernád torkolatvidékén még áradásban volt a folyó. Estig a vízgyűjtőkön további 10 milliméter csapadék lehullhat, amely átmenetileg lassítja az apadást. A legfrissebb előrejelzések szerint azonban keddtől vasárnapig - annak ellenére, hogy meglehetősen változékony marad az idő - nagy mennyiségű eső már nem várható. A Hernád és a Sajó vízgyűjtőjének legmagasabb része az Alacsony-Tátra keleti vonulata, ahol az elmúlt héten 20-30 centi friss hó hullott. Ennek a hórétegnek jelentős része elolvadt, így az apadás keddtől felgyorsul, és a hét második felében nagy valószínűséggel az árvízkészültség is megszűnhet.

Az elmúlt héten a térségben 50-90 milliméter csapadék hullott le három nap alatt, amely helyenként az egész áprilisi átlagos csapadékmennyiség kétszeresét jelenti.