Minisztériumot kap a Földanya Bolíviában

Vágólapra másolva!
Felállítják az "Földanya minisztériumát" Bolíviában. A új kormánytestület a Föld jogainak védelmét fogja ellátni - jelentette be Evo Morales elnök a Földanya jogairól szóló nemzetközi tanácskozáson.
Vágólapra másolva!

Bolíviában létrehoznak ezzel párhuzamosan egy nemzetközi bíróságot is, amelyet felruháznak azzal a joggal, hogy megbüntesse azokat az államokat, amelyek nem teljesítik a káros anyag kibocsátás csökkentésére vonatkozó kötelezettségüket - magyarázta az elnök.

A bíróság székhelye Cochabamba város lesz, ahol háromnapos klímakonferenciát tartottak a héten környezetvédők, indián közösségek, társadalmi mozgalmak és politikusok részvételével. Az értekezleten elhatározták Pachamama (ajmara nyelven: Földanya) megvédését a kapitalizmustól. "Csak két utunk van. A Pachamamáé vagy a halálé. Vagy a kapitalizmus hal meg, vagy a Földanya, a kapitalizmus él vagy a Földanya" - mondta akkor Morales. A tanácskozás teljes címe A világ népeinek konferenciája a klímaváltozásról és a Földanya jogairól volt.

A bolíviai elnök "teljes kudarcnak" tartja a koppenhágai tanácskozást. Álláspontja szerint az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 80%-áért a fejlett országok felelősek, de a következmények túlnyomórészt a fejlődőket érintik.

A politikus ezekkel a bejelentésekkel indította el kampányát az őszi parlamenti választások előtt. Beszédében célul tűzte ki azt is, hogy az ország újraerdősítése érdekében egy év alatt tízmillió fát ültessenek el. Ez lakosonként egy-egy fát jelent. "Ez alól senki sem kivétel, még az elnök sem. Mindenkinek legalább egy fát el kel ültetnie, s nem csak elültetnie, hanem gondoznia is" - mondta Evo Morales.