"Van remény [arra], hogy nyerünk" - így jellemezte Sólyom László a kormánynak azt a tervét, hogy a luxemburgi bíróságon támadja meg a génmódosított burgonya termesztéséről és felhasználásáról szóló uniós döntést. A köztársasági elnök szerint minél hamarabb elő kellene venni újra a klímatörvényt.

A luxemburgi bírósághoz fordul a magyar kormány és megtámadja a génmódosított burgonya termesztéséről és felhasználásáról szóló uniós döntést - mondta Sólyom László szerdán délután a tatabányai Modern Üzleti Tudományok Főiskoláján tartott beszédében, a Klímabarát Települések Szövetségének 4. országos konferenciáján. A köztársasági elnök hozzátette, erről szerda délben beszélt Bajnai Gordon miniszterelnökkel és úgy vélte, a hosszú eljárás ellenére "van remény, hogy nyerünk".


Újra elő kell venni a klímatörvényt

Sólyom László kiemelte, a környezetvédelem ügye, a saját környezet megóvása alapvető polgári erény és az ilyen konferenciákon mutatkozik meg, hogy zöldnek lenni nemcsak valami ellen tiltakozva, hanem építő, pozitív munkát végezve is lehet.

A köztársasági elnök rossz példaként említette a klímatörvény sorsát, melyet "elkezdtek idealista módon zöld szervezetek", aztán az ellenérdekelt lobbik, többek között a Gyáriparosok Szövetsége elérték, hogy néhány kormánypárti szavazattal az ügyet levették a napirendről. Sólyom László szerint minél hamarabb elő kellene venni újra a klímatörvényt.

A Klímabarát Települések Szövetsége Az éghajlatváltozás és a klímabarát települések válaszai címmel rendezett konferenciát szerdán Tatabányán.

Az esemény alkalmából a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája magyar fejlesztésű napkazánt és függőleges szélkereket állított üzembe az épület tetején és átadtak egy hozzájuk kapcsolódó mérőberendezésekből és számítógépekből álló mini-laboratóriumot. A rendszerek működtetésével évente 36,7 tonnával csökken a főiskola szén-dioxid-kibocsátása és 840 ezer  forint megtakarítást ér el az intézmény.