Özönvízszerű esőzés Olaszországban

Vágólapra másolva!
Vasárnap óta szakad az eső Észak-Olaszországban. A Pó-síkságon és az Alpok előterében a rendkívüli esőt a térségben örvénylő mediterrán ciklon okozta.
Vágólapra másolva!

Özönvízszerű csapadék hullott május első néhány napjában Olaszország északi részén. A rendkívüli esőzést a térségben örvénylő mediterrán ciklon okozta, amely csak nagyon lassan vonul északkelet felé. A ciklont a térségbe lejutott hideg légtömeg, egy ún. magassági hidegcsepp hozta létre.

Az említett mediterrán ciklon áramlási rendszerében dél felől folyamatosan meleg, nagy nedvességtartalmú, labilis légtömegek jutottak el a Pó-síkság vidékére és az Alpok déli területeire. Ugyanakkor a ciklon hidegfrontja északnyugat felől szintén nedves, de hideg levegőt szállított a térségbe. A két légtömeg határán ismétlődő jelleggel alakultak ki heves zivatarok, és tartós eső is előfordult.

A csapadékképződés folyamatát segítette, hogy az Alpok hegyvidéki területei emelkedésre kényszerítették az érkező légtömegeket. Vasárnap óta sokfelé több eső hullott, mint amennyi egész májusban szokott, helyenként a 200 mm-t is eléri.

Az előrejelzések szerint a nagy esőzésnek csütörtöktől vége szakad, de gyengébb intenzitású csapadék továbbra is előfordulhat.