Vágólapra másolva!
Ismét heves viharok alakultak ki az országban néhány órás nyugalom után. Eleinte a Duna-Tisza-közén fordult elő többfelé gyakori villámlásokkal kísért felhőszakadás, majd egy óra környékén a fővárost érte el nyugatról egy zivatarlánc. Többfelé kísérte jégeső és intenzív csapadékhullás a zivatarok vonulását Pest megye, az Alföld és az Északi-középhegység térségében is. Ma napközben mérsékelt itenzitású zivatarok szórványosan továbbra is kialakulhatnak, főként a keleti, északkeleti megyékben.
Vágólapra másolva!

5:10

A hajnali órákban megszűntek a zivatarok, és a csapadékzóna északias irányban halad az Alföldön. Jelenleg az Alföld északi részén és az Északi-középhegységben fordul elő eső.

23:10

A déli határszéltől a Tisza mentén egészen a Bükkig és a Mátrái terjed a zivatarzóna a középső országrészben.

22:30

A Duna-Tisza-közének déli részén figyelhetők meg változó intenzitású zivatarok. Az észak-déli irányban sorba rendeződött cellák észak-északkelet felé haladnak a Tisza mentén. Kisebb zivatartevékenység a Mecsek térségében is megfigyelhető, máshol azonban jelenleg nyugodt az időjárás.

21:10

A Délvidék felől újabb heves zivatargócok érkeznek. Észak-északkelet felé haladnak Bács-Kiskun megye térségében.

20:05

A felhőszakadások következtében megáradt a Szinva és több bükki patak is. Miskolc-Diósgyőr egyes részein a hömpölygő víz autókat sodort el. Miskolc térségében több helyen vízátfolyások nehezítik a közlekedést. Máshol is gondot okozott a sok csapadék: Szegeden 9 mm, míg Túrkevén csupán 20 perc alatt 34 mm eső esett, emiatt a Jász-Nagykun-Szolnokbeli településen megteltek az árkok. A legtöbb riasztást Békés megyében kapták a tűzoltókat, ahol főképp letört faágak és kidőlt fák okoztak gondot: egy kidőlt fa miatt például egy ideig szünetelt a vasúti közlekedés Mezőhegyes és Makó között.

19:30

Lassan elhagyja a Nyírséget a zivatarlánc északkelet felé, Szlovákia és Ukrajna irányába. Az Alföld déli részén már csak egy-egy zivatar fordul elő, és csapadékzóna is északabbra tolódott. Ugyanakkor a Délvidéken újabb gócok jelentek meg, amelyek elérheti Baranya és Bács-Kiskun megyét. Este és éjszaka azonban továbbra is főként a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok, itt azonban egészen a hajnali-kora reggeli órákig lehetnek intenzív, jégesővel, erős széllel, felhőszakadással kísért zivatarok.

18:30

Hosszan elnyúló, erőteljes zivatarlánc szeli át a Nyírséget, miközben az Alföld déli részén csökkent a zivatartevékenység, de továbbra is sokfelé fordulnak elő záporok. Eközben újabb zivatargóc jelent meg Széchény és Balassagyarmat térségében. Hőmérsékleti kettősség jellemzi az országot: nyugaton 18, 23, míg a csapadékos Tiszántúlon csupán 13, 16 fokot mutatnak a hőmérők.

18:15
Intenzív zivatarlánc közelít Nagyhalász és Kisvárda térségébe.

17:40

L-alakba rendeződött zivatarlánc látható a radarképen kb. a Sátoraljaújhely-Tokaj-Nyíregyháza vonalon, de innen délnyugati irányban további kisebb cellák is sorakoznak még átnyúlva a román határon.

17:30

A szerdai záporokat, zivatarokat intenzív csapadékhullás kísérte. Az északi megyékben többfelé hullott 10 mm-t meghaladó csapadék, míg a Mátra és a Bükk térségében 20-30 mm-t meghaladó mennyiség is esett. De az Alföldön is többfelé regisztráltak 5 mm-nél több csapadékot. A mai felhőszakadások, záporok, zivatarok is hasonló esőzéseket okoznak, de a 10-20 mm-es mennyiségek az Alföldön lesznek jellemzők.Jelenleg zivatarokat jelentenek az Alföld nagy részéről és az Északi-középhegység keleti tájairól, de az ország északkeleti csücske felé csak lassan közelít a zivatarzóna. Nyíregyházát azonban elérte. Záporok, zivatarok a Mecsek térségében is előfordultak.

17:00

Felhőszakadás és borsó nagyságú jégeső volt Debrecenben.

16:40

Markáns zivatarcellák figyelhetők meg az Alföld északi részén, amelyek már Debrecen felé közelednek, de Nyíregyházát is rövidesen elérhetik a cellák.

15:50

Jelenlegfőként a Tiszától keletre eső aföldi tájakon vannak intezív záporok, zivatarok, helyenként jégeső is előfordul. A legintenzívebb zivatarok az Alföld déli felét jellemzik. Heves zivatargócok alakultak ki az Északi-középhegység térségében is. A tartósabban csapadékos területeken több fokkal visszesett a hőmérséklet: Csongrád megye térségében mindössze 15, 17, az Északi-középhegységben 17, 18 fok van, míg máshol többnyire 20 fok fölött alakul a hőmérséklet. A késő délutáni, esti órákban újabb záporokra zivatarokra kell számítani, elsősorban a keleti és északi tájakon, de egy-egy futó zápor, helyi zivatar a Dunántúlon sem kizárt.

14:45

Intenzív, láncba rendezett zivatarok vonulnak az Alföld déli részén, illetve egy nagyobb zivatarcella Jász-Nagykun és Hajdu-Bihar megye határán. Emellett zivatarok alakultak ki érték el az Északi-középhegység térségét, a legintezívebb gócok Nógrád megyében figyelhetők meg.

Heves zivatarok alakultak ki kora délután a Duna-Tisza-közén vonalba rendeződve, Pest megye déli részén pedig egy szupercella jött létre. A szupercella nagyjából 5-15 kilométeres vízszintes és 7-14 kmilométeres, függőleges kiterjedésű zivatarfelhő, amelyben függőleges tengelyű örvénylő mozgás figyelhető meg. A tornádók általában szupercellákban fejlődnek ki.

13 óra környékén Budapest nyugati szélét is elérte egy zivatarlánc. A felhőszakadás mellett jégeső is előfordult heves széllökések kíséretében. A zivatarok átvonulását filmen itt lehet megnézni.

Forrás: idojaras.hu

Délután és este főként a Duna-Tisza-közén és a keleti megyékben várható újabb zivatarok kialakulása. Helyenként további felhőszakadás, jégeső sem kizárt. Helyenként jelentős mennyiségű csapadék hullik. A délkeleti szél többfelé megélénkül, zivatarokban viharossá fokozódik a légmozgás. A hőmérséklet 19, 24 fok között tetőzik. Hidegfronti hatásra kell készülni. A frontra érzékenyeknél fejfájás, fáradékonyság jelentkezhet.

Csütörtökre szóló részletes előrejelzésünk itt olvasható, 14 napos előrejelzésünk pedig itt található.