Minden idők legerősebb orkánját hozta a viharciklon

Vágólapra másolva!
Minden eddiginél erősebb széllökést mértek hétfő hajnalban az Országos Meteorológiai Szolgálat Kab-hegyi mérőállomásán, egészen pontosan 162 kilométer/órát.
Vágólapra másolva!

A széllökés sebessége bőven meghaladja a 120 kilométer/órás sebességet, amely fölött a szélfúvás már orkánerejűnek számít. Az eddigi magyarországi szélsebesség-rekordot 1988. augusztus 3-án mérték Szarvason, akkor 160,2 kilométer/órás széllökést detektáltak.


Megdőlt a napi csapadékrekord

A rendkívül erős szél mellett nagy mennyiségű csapadék is hullott az országban - például a Mecsekben, az Árpád-tetőn 167 millimétert mértek 48 óra alatt. Ez az érték elmarad az országos rekordtól, ugyanis 1958. június 11-12-én Kékestetőn 288 milliméter eső esett. Megdőlt viszont a május 16-ára vonatkozó napi csapadékrekord. Ezen a napon utoljára 1906-ban mérték ezen a napon a legtöbb csapadékot, pontosan 80,7 millimétert Veresegyházán. Most vasárnap viszont 98,6 milliméter eső esett Sellyén, Baranya megyében.

A hétvégi esőzés mennyiségére jellemző, hogy két nap alatt helyenként az egész májusi hónapra jellemző csapadékmennyiség kétszerese is lehullott az országon átvonuló mediterrán ciklonban. Szombat délutántól hétfő reggelig az ország nagy részén a csapadék mennyisége meghaladta a 60 millimétert, sőt helyenként 120-130 milliméter hullott. A májusi átlagos csapadékmennyiség egyébként 55-70 milliméter között szokott alakulni Magyarországon.