Három napig 20 fok fölötti melegre készülhetünk

Vágólapra másolva!
A hosszú hétvégére tovább javul az idő, a háromnapos pihenő alatt országszerte 20 fok fölött tetőzik a hőmérséklet. Ez jelentős javulást jelent az elmúlt napok hideg, csapadékos időszakát követően, közérzetünk is jelentősen javul. A többórás napsütés mellett azonban a délutáni órákban nem ússzuk meg a záporokat, zivatarokat sem.
Vágólapra másolva!

A hétvége alatt elkerülik térségünket a frontok, és bár a szél északias lesz, enyhébb légtömegek alakítják időjárásunkat. Hétfőn aztán gyenge melegfronti hatásra még tovább emelkedik a hőmérséklet, és helyenként 26 fokot is mutathatnak a hőmérők. A három nap alatt nagyon hasonló lesz időjárásunk, a naposabb délelőttöket követően, délután beindul a gomolyképződés. A legtöbb napsütésre szombaton és hétfőn számíthatunk, vasárnap délután gyakrabban lesz felhős az ég, és záporok, zivatarok is többfelé alakulnak ki.

Jégeső is lehet a hétvégén

Szombaton délelőtt a napos időt általában alig zavarja felhő és gyorsan melegszik a levegő, délután azonban gomolyfelhők képződnek, és elszórtan, főként a Dunántúlon alakulnak ki záporok, zivatarok. A késő délutáni óráktól intenzív zivatarok is megjelenhetnek. Az élénk északias szelet a Dunántúlon erős lökések kísérhetik. A kora délutáni órákban már mindenhol 20 fok fölé melegszik a levegő, 20-25 fok között alakul a csúcsérték.

Vasárnap már több lesz a felhő az égen, ismét délelőtt számíthatunk hosszabb napos időszakokra. Délután a megnövekvő gomolyfelhőzetből egyre többfelé alakul ki záporeső, Csapadékra elsősorban a nyugati és déli megyékben készülhetünk, míg északketen várhatón száraz marad az idő. A Dunántúlon és délen hevesebb, jégesővel, intenzív csapadékhullással, viharos széllel kísért zivatarok is kialakulhatnak. Élénk marad az északnyugati szél. A hőmérséklet ismét 20, 25 fok között alakul.

Pünkösd második napján, hétfőn észak felől egy ciklon melegfrontja közelíti meg térségünket, lényeges változásra azonban nem kell számítani. A többórás napsütés mellett időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet, és a déli óráktól elszórtan alakulnak ki záporok, zivatarok. Az élénk nyugati szél mellett tovább melegszik a levegő, helyenként a 26 fokot is elérheti a csúcshőmérséklet.

Kedden változik időjárásunk jellege, hidegfront vonul át a Kárpát-medencén, aminek köszönhetően sokfelé kell felhőszakadásra, jégesőre számítani. A szél is megerősödik, a nappali felmelegedés pedig kissé mérséklődik.

A folytatásról itt olvashat részlesetesebben.