Vágólapra másolva!
A szerda hajnali, reggeli órákban elszórtan záporok, gyenge zivatarok alakultak ki. A főváros közelében is található egy záport adó tömb.
Vágólapra másolva!

Keddi és a szerda reggeli zivatarok percről-percre

06:00

A hajnali, reggeli órákban elszórtan, így a főváros közelében is zápor, gyenge zivatar alakult ki.

23.30

Jelentősebb zivatartömb a délkeleti megyékben található. A zivatarzóna kelet felé haladva elhagyja hazánkat, illetve legyengül az intenzításuk, fokozatosan megszünnek.

22:05

A Duna-Tisza-köze déli felén, a délkeleti országrészben található a zivatarsáv. A Dunántúl északi harmadában egy keskeny zivatarzóna alakult ki. A zivatartevékenység várhatóan az éjféli órákat követően gyengül le.

20:45

A Balaton keleti medencéjében tarolt a vihar, 100 km/óra feletti szélsebességeket mértek. Jelenleg a Balatontól a Körösök vonaláig húzódik az intenzív zivatarzóna. Továbbra is délkeleti irányba mozog. Várhatóan az éjféli órák környékén hagyja el hazánk területét.

19:35

A főváros déli részéhez ért a heves zivatar, helyenként felhőszakadást és jégesőt okozva. A Bakony északi oldalán vonalba rendeződött heves zivatarok találhatók. A zivatarzóna délkeleti irányba mozog.

18:35

A fővárostól északnyugatra található egy szupercella. A következő heves zivatartömb Komárom térségét érte el, illetve a Kisalföld északi részét. A heves zivatarokban 90 km/óra feletti széllökések is kialakulhatnak, illetve jégesőre, felhőszakadásra lehet számítani.

17:55

Az északnyugati határszélen belépett a heves zivatarzóna hazánk területére. A zivatarzónában helyenként szupercellák alakultak ki. Környzetükben erősen viharos szél, jégeső és intenzív csapadékhullás a jellemző. Az árvíz sújtotta északkeleti országrészben is zivatarok törtek ki, helyenként 10 mm-s csapadékot okozva.

16:55

Szlovákia felől a tegnapi naphoz hasonlóan ismét heves zivatarzóna közelít hazánk felé. Elsősorban a Kisalföldön, majd a főváros környékén és az északi országrészben számíthatunk hevesebb zivatarok kialakulására.

15:05
A Bakony középső részén intenzív zivatargóc alakult ki, lassan egy kisebb szupercelláról lehet beszélni, amely a Balatonhoz közelít. A szupercella 10-30 km vízszintes és 8-11 km függőleges kiterjedésű viharobjektum, amelyben függőleges tengelyű örvénylő mozgás figyelhető meg. A tornádók keletkezése általában szupercellákhoz köthető.

14:10
Az első zivatarok Sopron és Szombathely között lépték át a nyugati határszélt, majd Veszprém megye felé vették az irányt.

Szokásos májusi instabilitás okozza a viharokat

A levegő hőmérsékletének magassággal való csökkenésének mértéke és a levegő páratartalma megfelelő közeget biztosít jelenleg a Kárpát-medencében arra, hogy a több-kevesebb napsütésben a légkör alsó részén felhalmozódott energia gyors gomolyfelhő-növekedéshez vezessen. A tornyosuló gomolyfelhőkből pedig erős villámtevékenységgel kísért heves záporok alakulnak ki. A zivatarokat a csapadék hűtő hatásából származó viharos kifutószelek kísérhetik. Az ilyen, instabil légköri állapot májusban gyakorinak mondható, nem csoda, hogy ez a hónap Magyarországon átlagosan a második-harmadik legcsapadékosabbnak számít. Idén persze jóval túl van már a csapadék az megszokott mértéken. Helyenként már eddig is 220 milliméter hullott a majális óta szemben az átlagosnak tekinthető 60-75 milliméterrel.