Vágólapra másolva!
Csütörtökön a délutáni óráktól többfelé alakultak ki heves zivatarok az országban. Többfelé volt jégeső és felhőszakadás. A záporok, ziivatarok eleinte az északi országrészt érintették, majd a késő esti órákban dél felől is intenzív zivatarzóna érte el hazánkat. Ez utóbbi a déli megyékben és az Alföldön éreztette hatsát, és az ország keleti felében egyelőre folytatódik a záporos, zivataros idő. Cikkünket folyamatosan frissítjük.
Vágólapra másolva!

5:30: A hajnali órákban a Dunántúl déli részén és az Alföldön alakultak ki záporok, zivatarok. Intezív gócok Szekszárd, Dunaújváros körzetében, valamint a Duna-Tisza közének északi részén alakultak. Utóbbiak a Tiszával párhuzamos vonalba rendeződtek, és így haladtak északkeleti irányba. Jelenlegis a Duna-Tisza közén, a Tiszántúlon és Pécs környékén van csapadéktevékenység, intezívebb villámtevékenység a Debrecen-térségében és a Tisza középső szakasza mentén figyelhető meg. A Dunántúlon már szakadozott a felhőzet. A csapadékzóna tovább halad kelet felé.

23:30 Az északi megyékben megszűntek a zivatarok, de eső, zápor a Dunántúl északnyugati részén és az Északi-középhegység Budapest feletti részén előfordul. A zivatartevékenység súlypontja az ország déli részére helyeződött át, a Dunántúl és az Alföld déli tájain vannak villámlással kísért záporok. Ez a csapadékzóna kelet-északkelet felé halad, mögötte Horvátország felől újabb hullám érkezik, de ez zivatartevékenység szempontjából már kevésbé lesz aktív. Éjszaka még egy-egy zivatar az ország északi részén is előfordulhat.

22:05 Zivatarcellák övezik Pécset. A várostól északnyugatra több cella keletkezett a Mecsek orográfiiai hatására. A Délvidék felől érkező cellák északkeleti irányban haladnak, az Alföldön vonulhatnak madj kereszetül.

21:40 Jelenleg a Dunántúl északi részén és a déli határ mentén fordulnak elő záporok, zivatarok. Egy intenzív cella közelít a Dunakanyar felé, ez Budapest északi kerületeit is érintheti, miközben Pécs térségében is egy erős cella okoz villámlást, felhőszakadást. A továbbiakban eleinte még többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok, főként a déli megyékben várhatók heves zivatarok, majd hajnalban egyre inkább keletre tolódik a csapadéksáv, és nyugaton csökkenni kezd a felhőzet.

20:40 Heves zivatarcellák közelednek Baranya és Bács-Kiskun megyébe Horvátország és Szerbia felől. Némelyek már átlépték a határt, mögöttük azonban még erőteljesebb a zápor- és zivatartevékenység. Egy-két órán belül pedig Szlovénia felől is megérkezik a csapadék- és zivatarzóna a Dunántúlra.

20:00 Egyik olvasónk tájékoztatása szerint Magyaralmáson (Fejér megye) nemrég dió nagyságú jégeső esett.

19:40 Szupercellát (forgó zivatarcellát) figyeltek meg Pátyott. Rövidesen délnyugat felől is megérkezik az első zivatarcella Raholca felől. Északkeleti irányba halad a cella, így Pécset is elérheti.

19:10 A főváros budai kerületeit már elérte a csapadékzóna, itt már esik. Egyelőre azonban úgy tűnik, a főváros elkerülik a zivatarok. A Velencei-tó térségében van ugyan egy intenzív góc, ez azonban várhatóan szintén nem érinti Budapestet. Igaz, a későbbiekben még érkezhet utánpótlás. Győr-Moson megyébe továbbra is sorra érkeznek a zivatarcellák.

18:50 Valamelyest gyengültek a főváros felé közeledő cellák. Eközben Sopront újabb cella érte el. Az Alföld északi részén pedig láncba rendezett zivatarok távolodnak Ukrajna és Románia felé.

18:00 A Dunántúli-középhegység felől több cella is közelít a főváros felé, és az elkövetkező órákban elérhetik Budapestet. Eközben Szlovénia és Horvátország felől újabb csapadékzóna közeledik, ami várhatóan a késő esti-éjszakai órákban lépi át a délnyugati határt.

17:30 Intenzív cella alakult ki Mátészalka (Nyírség) térségében. Záporok, zivatarok továbbra is elsősorban az Északi-középhegység, a Kisalföld és a Bakony térségében a leggyakoribbak. A cellák kelet felé haladnak, az esti órákban a főváros térségét is elérhetik.

16:30 Csorna környékén borsó nagyságú jég esett. Az Északi-középhegység térségében is egyre hevesebb zivatarok alakulnak ki. A délnyugati határ mentén is várhatók rövidesen záporok, zivatarok - egyre tornyosulnak a gomolyfelhők a térségben.

16:15 Perceken beül Győrt is eléri egy hevesebb zivatarcella. 10 fokos hőmérséklet-különbség alakult ki az országban: a Kisalföld térségében csupán 17 fokot mutatnak a hőmérők, míg az Alföld déli tájain 27 fokos meleg van.

14:05 Intenzív villámtevékenységgel kísért, heves záporeső érte el Sopron környékét délután fél kettőkor. A hirtelen lehullott csapadék helyenként meghaladta a vízelvezető rendszer kapacitását, így átmenetileg az utcákon állt a víz. A felhőszakadást viharos erejű széllökések kísérték. A zivatargóc tovább haladt a Fertő-tó déli partvidéke mentén. A térségben átmenetileg szupercella alakult ki. A szupercella nagyjából 10-30 kilométeres vízszintes és 8-13 kilométeres függőleges kiterjedésű viharobjektum, amelyben függőleges tengelyű örvénylés figyelhető meg. A tornádók nagy része szupercellákhoz köthető.

Még 24 óra sem telt el Sopron környékén az előző felhőszakadás óta. Az ICI Interaktív Meteorológia fertőszentmiklósi időjárás-megfigyelő állomása készítette a következő képet 14 óra tájékán:

Forrás: idojaras.hu