Vágólapra másolva!
Bakonycsernyén vasárnap két ízben is felhőszakadás volt, a hónapban már harmadszor önti el a falu mélyebben fekvő részeit a víz. Az ország számos helyén fordult elő heves zápor, zivatar, többfelé észleltek jégesőt.
Vágólapra másolva!

A vasárnap délutáni viharok krónikája

22:55
Zivatartevékenység már csak az ország délkelti vidékén van, de intenzív záporeső a Duna-Tisza-közén és a délnyugati határszélen is előfordul.

19:10
Bakonycsernyét vasárnap már a második felhőszakadás éri. A falu egyes részeit a hónapban már harmadszorra önti el a víz. Az ICI Interaktív Meteorológia helyi mérőállomásán ma eddig 38 millimétert mértek, a héten 100 milliméter, a hónapban pedig már 287 mm csapadék hullott. Ez az átlagos májusi összegnek három és félszerese. A leghevesebb zivatarok jelenleg a Duna déli szakaszán vannak.

Forrás: idojaras.hu

18:00
Somogy és Tolna megyében kiterjedt zivatarok vannak, rövid időre szupercella is kialakult. Kisebb-nagyobb zivatarok az ország szinte minden részén előfordulnak.

16:45
Az elmúlt másfél órában a Tiszántúlon is megjelent egy-egy kisebb zivatargóc. Miközben a középső országrészben átmenetileg nyugszik a légkör, nyugat felől újabb markáns zivatarcellák érkeznek. A legtöbb zivatar most az Észak-Dunántúlon van, de hamarosan megérkezik a fővárosba a "második felvonás".

15:15
A Középső országrészben nagy területet érintenek a záporok, zivatarok, de az intenzitás átmenetileg csökkent. A Dunántúlon újabb zivatargócok növekednek. Nagyobb zivatarcellák találhatók az Északi-középhegységben. A délkeleti megyékben fülledt az idő, hamarosan ott is kitörhetnek zivatarok.

14:20
A Börzsönytől a fővároson át a Duna vonalán egészen a déli határszélig sűrű zivatargócok helyezkednek el. Dunaújváros és Paks között szupercella is kialakult. A szupercella egy vízszintesen 15-30, függőlegesen pedig 8-14 km kiterjedésű viharobjektum, amelyben örvénylő mozgás figyelhető meg. A legtöbb tornádó szupercellában jön létre.

13:05
A Kisalföldtől a Duna déli szakaszáig húzódik jelenleg az a 20-50 km-es sáv, amely mentén felhőszakadás, sőt helyenként már jégeső is előfordult. A zivatarok mostanában lépik át a Dunát, a főváros egyes térségeit is érintik már.

12:40
Dél körül jelentek meg az első komolyabb zivatarok a Kisalföld déli részétől a Balatonon át Somogy megye központi vidékéig.

Egy érkező hidegfront hatására vasárnap délre Magyarország felett labilizálódott a légkör. A hideg levegő ugyanis a magasban előresietett, míg az alsó 2000 méteres szinten még viszonylag meleg, páradús levegő található. A gyorsan növekvő gomolyfelhőkből könnyen alakul ki heves zápor, zivatar. Várhatóan a délután első felében a Dunántúlon, később a középső országrészben, este pedig keleten lesznek nagy zivatarok. Helyenként felhőszakadás, jégeső sem kizárt. Zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik a szél. Estétől a Kisalföldön a hidegfront vonulásának köszönhetően tartósan megerősödik az északnyugati szél.