Vágólapra másolva!
Ismét rekordszintet ért el szerdán a Duna és a Tisza több mellékfolyója, Közép-Európa időjárásában azonban a hét második felében változás kezdődik. Hétvégén sok lesz a napsütés, a jövő hét eleje pedig igazi meleg, nyári időt hoz.
Vágólapra másolva!

Szerdán reggel az Országos Vízjelző Szolgálat adatai szerint több mellékfolyón, például az Ipolyon, a Zagyván, a Bódván és a Sajón ismét rekordszintet ért el az ár. Az elmúlt két napban a térségben 50-70 mm csapadék hullott, sőt helyenként a 100 mm-t is meghaladta. A mostani esőzés előtt már telített volt a talaj, így minden csapadék lefolyt.

A helyzetet súlyosbítja, hogy sok folyón még az előző árhullám sem vonult le. A Tisza középső és alsó szakaszán most tetőzik a korábbi áradás, miközben a felső szakaszon már ismét jelentősen növekszik a vízszint. Az sem kizárt, hogy a hétvégén magán a Tiszán is rekordokat dönt az újabb árhullám. Bár a hét eleihez hasonlóan nagy csapadék nem várható, a Felvidéken és Kárpátalján még csütörtökön és pénteken is lehet jelentősebb eső. Az országos árvízhelyzetről itt olvasható összefoglaló az [origo]-n.


Vége szakad a kellemetlen időjárásnak

A hét második felében lassú javulás áll be időjárásunkban. Egyre többször süt ki a nap, bár csütörtök este északon, pénteken pedig északon és nyugaton még átvonul egy csapadéksáv. A hétvége naposnak ígérkezik, vasárnap a hőmérséklet sokfelé eléri a 25 fokot, így meteorológiai értelemben nyári napról beszélhetünk. A folyamat várhatóan a jövő hét elején folytatódik, kedden a délkeleti megyékben 30 fok sem kizárt.

A változás a Közép-Európa feletti légköri átrendeződésnek köszönhető, amelynek során a sok esőzést okozó ciklon lassan feltöltődik, megszűnik. 2000-7000 méteres, szinte folyamatos melegedés kezdődik, méghozzá úgy, hogy a magasabb rétegekben lesz gyorsabb a hőmérséklet növekedése. Ez azt is jelenti, hogy a légkör stabilabbá válik, a felhő és csapadékképződés feltételei gyengülnek - azaz az instabil májusi napokhoz képest kevésbé valószínű az eső, a zivatar, a felhőszakadás. Magasnyomású légköri képződmény, anticiklon épül fel a térség felett, amelyet nagytérségű, lassú leáramlás jellemez, mely derült, száraz időt biztosít.