Nyári idő, sok napsütéssel - orvosmeteorológia

Sok napsütés várható a következő napokban. A koradélutáni órákban az UV értékei átlépik a kritikus értékeket, érdemes napszemüveget hordani, valamint keresni az árnyékos, fedett helyeket.

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Hétfőn marad a gyenge melegfronti hatás, országszerte sok napsütéssel. Az UV veszély továbbra is fennáll, a kora délutáni órákban ne töltsünk sok időt napon. Egyre növekszik a légköri pollenkoncentráció, főként a lóromra, az útifűre és a pázsifűfélékre érzékenyekben mutatkozhatnak enyhén allergiás reakciók. A légszennyezettség értékei még alacsonyak, de szintén folyamatosan növekszenek.

Kedden nem várható fronthatás. Tovább melegszik az idő, országszerte többfelé tetőzik 30 fok fölött a hőmérséklet, így a hőhullámokra, kánikulára érzékenyek a kora délutáni órákban keressék az árnyékos helyeket, zárt, lehetőleg klimatizált tereket. Az idősebbeknek a napi bevásárlást célszerű egy-két órával korábbra tervezni.

Szerdán szintén nem lesz fronthatás. Fülledt, nyári időre számíthatunk, néhol egy-egy zápor, zivatar kialakulhat, ahol átmenetileg lehűlhet majd a levegő. Többnyire emelkedett hőérzettel kell számolni. A lebarnulni vágyók inkább délelőtt vagy a délután második felében maradjanak tartósan a napon, és mindenképpen használjanak naptejet.

A légszennyezettség és a levegő porszintje egyelőre nem lesz magas, azonban folyamatosan növekszik. A pollenre érzékenyek is egyre fokozottabban érezhetnek allergiás reakciókat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK