Kánikula fokozza a járványveszélyt

Vágólapra másolva!
A héten igazi nyári időnk lesz az elmúlt hét csapadékos időjárása után. A száraz, csapadékmentes napok segítik az árvízzel küzdők munkáját, ám a meleg, fülledt levegő gyorsítja az árvízben elpusztult állatok bomlását, így fokozódik a járványveszély.
Vágólapra másolva!

A héten végre igazi nyári időnk lesz. Kedden délelőtt több órára kisüt a nap, délután azonban gomolyfelhők tornyosulnak, így a középső és északi megyékben többfelé, máshol csak elszórtan várhatók záporok, zivatarok. A hőmérséklet csúcsértéke már helyenként a 30 fokot is meghaladja.

Az árvízzel elöntött településeken sok állat elpusztult az elmúlt napokban, és a fülledt, meleg idő miatt a tetemek bomlása is felgyorsul, így járványveszély fenyegeti a térség lakóit. Az árvíz másik kellemetlen hatása, hogy a visszamaradt vizekben a szúnyogok zavartalanul szaporodhatnak, így az árvíz utáni helyreállítási munkálatokat a rengeteg szúnyog is hátráltathatja.

A fertőzések elkerülése érdekében fontos, hogy az árvízzel, belvízzel sújtott területeken csak a mentésben résztvevők tartózkodjanak. Ha valaki elhullott állati tetemet talál, arról értesíteni kell az állategészségügyi hatóságokat. Az elhullott állatokat csak az ár- és belvízmentes területen elhelyezett dögkutakba szabad szállítani. Vigyázni kell, hogy a szennyezett víz, szembe, szájba, ne kerüljön és a helyreállítási munkálatok során mindig fertőtlenítőszerrel kell kezet mosni.

Szerdától tovább melegszik az idő. A sok napsütést követően, időnként gomolyfelhők jelennek meg az égen, de csak elvétve frissíti rövid zápor, zivatar a levegőt. A nagy meleget a megélénkülő déli szél teszi elviselhetőbbé, általában 27, 32 fok várható.

Csütörtökön és pénteken is kánikula várható. Többórás napsütés melegíti a levegőt, és a délutáni órákban már országszerte 30 fok feletti csúcshőmérsékletekre kell számítani. A hét várható időjárásáról 14 napos előrejelzésünkben olvashatók további részletek. Az árvízsújtotta Észak-Magyarország 14 napos előrejelzése itt elérhető.