Melegrekordot és extrém UV-sugárzást hoz a hőhullám

Vágólapra másolva!
A nyár első hőhulláma pénteken és szombaton éri el a csúcspontját. Helyi - de akár országos - napi melegrekordok is megdőlhetnek. A napsütés igen erős, az UV-sugárzás éves maximuma körül jár. Szerdától az időjárás elérheti az elsőfokú hőségriasztás szintjét, főként a nagyvárosok belső kerületeiben.
Vágólapra másolva!

Idén éppen kedden melegedett első ízben 30 fok fölé a levegő Magyarországon, a hőségnek számító értéket 11.30-kor Baranyában lépte át a hőmérséklet. A következő napokban tovább folytatódik a szombaton kezdődött melegedés. Afrikai eredetű légtömegek érkeznek a Kárpát-medence fölé. Szerdától már az ország nagy részén kánikula lesz, sőt pénteken és szombaton 35 fok feletti forróság várható.


Megdőlhetnek a június közepi melegrekordok

Az éjszakák is egyre kevésbé maradnak hűvösek, így a csütörtökön kezdődő három napon a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25 fokot, azaz megfelel az elsőfokú hőségriasztás kritériumának. A nagyvárosok belső kerületeiben a középhőmérséklet a három forró napon akár a 27 fokot is meghaladhatja, így elérve a másodfokú hőségriasztás szintjét.

Az eddigi napi országos melegrekord június 11-én és 12-én egyaránt 36,9 fok volt. Ezek a rekordok megdőlhetnek, hiszen az előrejelzések szerint az ország egyes részein 37-38 fokos forróság sem kizárt.


Most a legerősebb az UV-B sugárzás

Június elején a nap delelési magassága közel van a maximumához, így derült időben az UV-B sugárzás is éves maximuma környékén alakul. Ennek megfelelően szombat óta a derült tájakon igen magas az UV-index, értéke időnként a 8-ast is meghaladja. Tíz-húsz percnél tovább védekezés nélkül nem érdemes kint tartózkodni a napon, mert a bőr - típusától függően - különféle károsodásokat szenvedhet, amelyek hosszú távon súlyos elváltozásokhoz vezethetnek. A bőrt érő sokkhatás elraktározódik, és az évek során összeadódik, ezért már gyermekkorban érdemes tudatosítani a védekezés fontosságát.

A 11 és 15 óra közötti időszak veszélyes: a napsugárzás erőssége derült idő esetén nagyjából a delelés (Budapesten mostanában 12.43) körül a legnagyobb. A passzív védelemhez tartozik a megfelelő öltözék, amely lehetőleg világos színű, természetes anyagú, a meleg miatt szellős, és a fejet is védi. A mediterrán országokban a fő passzív védekezést a szieszta jelenti - a veszélyes időszakban az emberek egyszerűen ki sem mennek a napra. Aki mégis kimerészkedik, annak az aktív védekezés, azaz a napfényvédő szerek használata ajánlott. Figyelem: izzadás letörlése, fürdés, törülközés által a napvédő szer könnyen eltávolítódik a bőrfelületről!