A nyár első hőhulláma pénteken és szombaton éri el a csúcspontját, és az előrejelzések szerint jövő hét közepéig elhúzódik. A következő napokon megdőlhet a június közepi, 36,9 fokos napi melegrekord. A napsütés igen erős, az UV-sugárzás éves maximuma körül jár: tíz-húsz percnél tovább már káros a tűző napon tartózkodni.

Jövő hét közepéig 30 fok fölötti hőmérsékletek

A következő napokban tovább folytatódik a melegedés, ugyanis afrikai eredetű légtömegek érkeznek a Kárpát-medence fölé. Pénteken és szombaton megdőlhetnek a június közepi melegrekordok. A mostani előrejelzések szerint a jövő hét közepéig kitart a forróság - bár vasárnaptól kezdve elszórtan frissítő záporokra, helyenként zivatarokra is számíthatunk.

Az eddigi napi országos melegrekord június 11-én és 12-én egyaránt 36,9 fok volt. Ezek a rekordok megdőlhetnek, hiszen az előrejelzések szerint az ország egyes részein 37-38 fokos forróság sem kizárt.


Most a legerősebb az UV-B sugárzás

Június elején a nap delelési magassága közel van a maximumához, így derült időben az UV-B sugárzás is éves maximuma környékén alakul. Ennek megfelelően a derült tájakon igen magas az UV-index, értéke időnként a 8-ast is meghaladja. Tíz-húsz percnél tovább védekezés nélkül nem érdemes kint tartózkodni a napon, mert a bőr - típusától függően - különféle károsodásokat szenvedhet, amelyek hosszú távon súlyos elváltozásokhoz vezethetnek. A bőrt érő sokkhatás elraktározódik, és az évek során összeadódik, ezért már gyermekkorban érdemes tudatosítani a védekezés fontosságát.

A 11 és 15 óra közötti időszak veszélyes: a napsugárzás erőssége derült idő esetén nagyjából a delelés (Budapesten mostanában 12.43) körül a legnagyobb. A passzív védelemhez tartozik a megfelelő öltözék, amely lehetőleg világos színű, természetes anyagú, a meleg miatt szellős, és a fejet is védi. A mediterrán országokban a fő passzív védekezést a szieszta jelenti - a veszélyes időszakban az emberek egyszerűen ki sem mennek a napra. Aki mégis kimerészkedik, annak az aktív védekezés, azaz a napfényvédő szerek használata ajánlott. Figyelem: izzadás letörlése, fürdés, törülközés által a napvédő szer könnyen eltávolítódik a bőrfelületről!