Másodfokú hőségriadó van érvényben

Vágólapra másolva!
A napi középhőmérséklet 25 fok felett lesz pénteken és szombaton, így az országos tiszti főorvos elrendelte a másodfokú hőségriadót. A déli órákban tartózkodjunk hűvös helyen, és folyamatosan pótoljuk az elvesztett folyadékmennyiséget! Az UV sugárzás igen magas, akár 10 perc alatt is leéghetünk.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Szombaton is csak kevés gomolyfelhő zavarhatja meg a napsütést, marad a kánikulai meleg 30 fok feletti hőmérséklettel. A szervezet fokozott folyadékvesztését pótolni kell, a napi folyadékbevitel minimum a 2,5-3 liter legyen. Továbbra is fokozottan kell figyelni az idősek és a gyermekek folyadékbevitelére, ők könnyebben kiszáradhatnak. Állóvizeink már kellemes hőmérsékletűek, az idő is strandolásra csábít, viszont igen erős lesz az UV sugárzás, így még fényvédő krémek használata mellett is tartózkodjunk inkább árnyékban. Felhevült testtel ne ugorjunk a vízbe, mert a hirtelen hőmérséklet-változás akár szívmegállást is okozhat. Az étkezésben a könnyű ételeket célszerű fogyasztani. A folyadékpótlás mellett ne feledkezzünk meg az elvesztett ásványi sók pótlásáról sem.

A levegő porszintje és a légszennyezettség közepes. A pollenkoncentráció növekszik, országszerte a fűfélék, a lórom, az útifű és a pázsitfűfélék okoznak panaszokat, a Tiszántúlon magasabb a pollenkoncentráció, az erre érzékenyeknek számíthatnak a tüneteik erősödésére.

Vasárnap sem enyhül a kánikula, bár gyenge hidegfronti hatás várható. A tartós melegben a szervezetünk egyre hamarabb kimerül, figyeljünk tudatosan a fokozott folyadékbevitelre. A szabadtéri programoknál viseljünk kalapot, fényvédő krémekkel védekezzünk a napszúrás ellen, és mindig legyen nálunk folyadék. Gyümölcslevesekkel hűsíthetjük szervezetünket, zöldséglevesekkel pedig pótolhatjuk az izzadással elvesztett ásványi sókat. Kerüljük a zsíros, megterhelő ételek fogyasztását.

Hétfőn front nem lesz felettünk, változóan felhős lesz az ég, de még mindig 30 fok felett marad a hőmérséklet. Bár a hőségriadónak már vége lesz, nem árt odafigyelni továbbra is. A megterhelő tevékenységeket halasszuk késő délutánra, vagy végezzük el még kora reggel. A lakást éjjel szellőztessük át, majd nappalra sötétítsünk be, és zárjuk be az ablakokat. A klimatizált helyiségekben se legyen túl hűvös, maximum 6-7 fokkal legyen alacsonyabb a hőmérséklet, mint odakint, különben könnyen megfázhatunk.

______________________________________________________________
Küldd be fotóidat a [email protected]! • Töltsd fel filmjeidet a Videára!