Heves zivatarokkal indul a hét

Vágólapra másolva!
A hétvégi tikkasztó meleg után hétfőn záporok, zivatarok frissítik fel a levegőt. Reggeltől az országban többfelé fordultak elő felhőszakadások, jégesők. Helyenként az esti órákig kialakulnak zivatarok. 
Vágólapra másolva!

18:30

Már csak délkeleten vonul egy heves zivatar. Máshol megszűnt a csapadék. Egy-egy rövid zápor még kialakulhat, de estére az ország nagy részén kitisztul az ég.

16:50

A vonalba rendeződött zivatarok kelet felé elhagyják az országot. Egy-egy nagyobb zivatargóc alakult ki Szolnok megyében, és kisebb záporok a Dunántúlon is vannak. A keleti megyékben komoly viharkárokat szenvedtek el. Több fa és villanyoszlop dőlt ki, és helyenként dió nagyságú jég hullott. A heves esőzések miatt több helyen kiöntöttek a csatornák és a kisebb vízfolyások megáradtak.

15:25

A nyugati megyékben tovább erősödnek a zivatarcellák, helyenként már jégeső is előfordult a térségben. A zivatarok fokozatosan haladnak kelet felé és már megközelítették a Balaton térségét is. A tavon másodfokú viharjelzés van érvényben. A csapadék lehűtötte a levegőt, a nyugati határszél közelében 20 fok alá süllyedt a hőmérséklet. A Balatontól délkeletre is kialakult egy zivatar és a fővárostól délre is van egy cella. A Tiszántúlon továbbra is heves zivatarok alakítják az időjárást.

15:00

A Tiszántúlra is megérkeztek a zivatarok. Az északnyugati, nyugati megyékben is megjelent néhány intenzív cella. Egy kisebb zivatar góc Budapesttől délre helyezkedik el.

14:25

A Tisza vonalától keletre vannak most a leghevesebb zivatarok. Cseresznye nagyaságú jég és felhőszakadás is előfordul a térségben. A nyugati határszél közelében is megjelentek kisebb zivatarcellák. A Balatoton ismét másodfokú riasztás van érvényben.

A déli országrészben a változóan felhős ég mellett többórás napsütés melegíti a levegőt, a déli határszél közelében van a legmelegebb, ott 30 fok felett alakul a hőmérséklet. Északkeleten és északnyugaton jellemzően 20, 22 fok közötti értékeket mérnek.

13:25

Jelenleg csak az északkeleti országrészben fordulnak elő zivatarok. A zivatarokat erős, helyenként a 100 kilométer/órát is meghaladó széllökések kísérik. Helyenként felhőszakadás is előfordul, így rövid idő alatt jelentős, 30-40 millimétert meghaladó mennyiségű csapadékra kell számítani. A sok csapadék miatt a kisebb patakok vízszintje megemelkedhet.

12:10

A főváros térségét elhagyták a zivatarok. Az északkeleti megyékben azonban továbbra is borult az ég és záporok, heves zivatarok tarkítják az időjárást. Budapesttől keletre egy zivatarlánc is kialakult. A térségben felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Északkeleten a záporos, zivataros időjárás miatt a hőmérséklet továbbra is 20 fok körül alakul. A déli megyékben, ahol csak kisebb gomolyfelhők zavarják a napsütést, már néhol a 30 fokot mérnek.

11:10

Budapesten továbbra is sokfelé alakulnak ki zivatarok. Az elmúlt egy órában helyenként 30 millimétert is meghaladó csapadék hullott. Az Északi-középhegység területén is heves zivatarcellák találhatók.

10:25

A leghevesebb zivatarcellák továbbra is a főváros térségében helyezkednek el, a kiadós csapadék mellett többfelé jégeső kíséri ezeket a cellákat. Jelenleg az ország északkeleti megyéiben alakulnak ki újabb zivatarok. A zivataros északi megyékben jelenleg 20, 25 fok között alakul a hőmérséklet, míg a szárazabb déli, délnyugati megyékben már mindenhol 25 fok feletti értékeket mérnek.

09:50

A főváros térségét dél, délnyugat felől zivatarok közelítették meg, főként Budapest déli, és délnyugati megyéiben várhatók a következő percekben heves zivatarok. Helyenként akár jégeső is előfordulhat, ezért aki teheti keressen fedett parkoló helyet autójának.

9:15

Jelenleg a fővárostól délkeletre és északkeletre vannak erős zivatarcellák. A délkeleti határszél közelében is újabb zivatarok pattannak ki. A reggel folyamán a heves zivatarokat többfelé jégeső kísérte. A Balaton térségében másodfokú viharjelzés van érvényben.

Sekély ciklon alakult ki Közép-Európában és vonul a Kelet-európai-síkság nyugati része felé. A ciklon gyenge frontjai mentén erőteljes a gomolyfelhő-képződés, és sokfelé alakulnak ki záporok, zivatarok. Helyenként egy-egy heves zivatargócra is számítani kell, amelyeket felhőszakadás és jégeső kísér.

A Kárpát-medence térségében hétfőn sokfelé alakulnak ki heves záporok, zivatarok. Hazánkban már hajnalban megjelentek az első zivatarok, a délkeleti megyékben és a Balaton térségében. Az esti órákig többfelé, délutántól főként a keleti megyékben várhatók további heves záporok, zivatarok. Kissé mérséklődik a nappali felmelegedés, de még így is lesznek helyek, ahol 30 fok fölé melegszik a levegő. Északnyugaton mérhetjük a legalacsonyabb értékeket, ott 25 fok körül tetőzik a hőmérséklet.