Heves zivatarok - csapadékzóna vonul át felettünk

Vágólapra másolva!
Délnyugat felől csapadékzóna érte el térségünket, jelenleg a Dunántúlon többfelé alakultak ki heves zivatarok. Napközben borongós, esős, záporos időnk lesz, többfelé kíséri felhőszakadás, jégeső viharos szél a hevesebb zivatarokat.
Vágólapra másolva!

13:20

Az egyik csapadéksáv fokozatosan kelet felé elhagyja az országot, már csak az északkeleti területeken hullik többfelé eső, zápor. A Dunántúlon és a középső országrészben egy másik csapadékzóna okoz még záporokat, néhol zivatarokat, a Balatonnál másodfokú viharjelzés van érvényben. A déli megyékben és az Alföld nagy részén változóan felhős, napos az idő.

11:10 A Balatont nyugat felől egy újabb zivatarlánc érte el. A térségben kiadós csapadék és viharos széllökések várhatók. Zivatarok még a keleti megyékben fordulnak elő. Északnyugaton és a középső megyékben csendes eső esik. A déli országrészben a változóan felhős ég mellett hosszabb-rövidebb időre előbújik a nap, a hőmérséklet itt helyenként már eléri a 25 fokot, míg a csapadékos északi tájakon 16, 17 fok körüli értékek a jellemzőek.

10:10 A Balaton közelében továbbra is heves zivatarok fordulnak elő. A tavon másodfokú viharjelzés van érvényben. Hajnal óta az országban lehullott csapadék mennyisége többfelé meghaladja a 20-30 millimétert, de vannak olyan települések, ahol 40-50 milliméternél is több eső esett.

9:10 A Balaton nyugati szélét ezekben a percekben heves zivatarok érik el, kiadós csapadékra lehet számítani a térségben. A fővárostól keletre és a délkeleti határszél közelében is heves zivatarok alakultak ki. Az ország északi és középső megyéiben sokfelé esik az eső. Csapadékmentes területek csak északkeleten és a délnyugati határszél mentén vannak. A csapadékos északi tájakon 17 fok körüli értékek a jellemzőek, míg a déli határszél közelében már 20 fok fölé melegedett a levegő.

7:10 Jelenleg a Dunántúlon és a Duna vonalában többfelé vannak zivatarok, a főváros keleti kerületeit elérték a dél felől érkező cellák.

5:10 A hajnali órákban a Dunántúl déli felén egyre több zivatrcella jelent meg, amelyek láncba rendeződtek. A zivatarlánc jelenleg északkelet-délnyugati irányban, a Balaton vonalával közel párhuzamosan szeli át a Dél-Dunántúlt. A zivatarcellák észak-északkelet felé haladnak, a Délvidék felől pedig utánpótlás érkezik.

0:50 Az első komolyabb zivatarok már elérték a délnyugati határszélt. A cellák északkelet felé haladnak. Jelenleg főképp a Dunántúlon jelez csapadékot a radar, de a középső és keleti megyékben is kialakult már elszórtan eső, zápor.

Délnyugat felől egy mediterrán ciklonnak szállít nedves légtömegeket a Kárpát-medence térségébe. A ciklon hatására napközben folytatódik a túlnyomóan erősen felhős, borult idő, sokfelé ismétlődő esővel, záporral. Főként a déli és nyugati megyékben zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket felhőszakadás (rövid idő alatt 30 mm-t meghaladó csapadék), jégeső, viharos szél (70-90 km/h) kísérhet, de máshol is lehet villámtevékenység. Intenzív csapadékhullás többfelé várható, a lehulló csapadék mennyisége többfelé eléri a 30-40 mm-t.

A délutáni órákban a déli megyékben helyenként felszakadozik a felhőzet.

Szerdán közel 10 fokos hőmérséklet-különbség várható az ország északnyugati és délkeleti területei között. Miközben az északnyugati határszélen alig emelkedik 20 fok fölé a hőmérséklet, az Alföld déli részén 28, 29 fokig melegszik a levegő.

A várható időjárásról bővebben itt olvashatsz.