Front vonult át heves zivatarokkal

Vágólapra másolva!
Pénteken ciklon frontjai érték el a Kárpát-medence térségét, ennek hatására zivatarok pattantak ki Szlovéniában és a délnyugati megyék térségében, és több hullámban vonulnak át az országon. Újabb zivatarok érték el a fővárost. Keleten további kiadós csapadék, heves zivatarok várhatók.
Vágólapra másolva!

Így mozognak a zivatarok

01:45 A csapadéksáv a Tisza vonalát érte el, benne egy-egy gyengébb intenzitású zivatar alakult ki. Az ország nagy részén lassan megszűnik a csapadék, az éjszaka második felében már csak északkeleten kell esőre, záporra, egy-egy zivatarra számítani.

23:00 A zivatarok kelet felé haladnak tovább, jelenleg a Duna-Tisza-közén van a többségük. Budapesti műszerünkön közel 40 mm csapadékot mértünk, ami a mai napon hullott. A jelenlegi számítások szerint az éjszaka első felében a keleti határ közelében kiadós csapadék, helyenként heves zivatar lehet.

21:10 A zivatarok kelet felé lassan elhagyják a fővárost. Gyengébb zivatrok, elszórtan záporok jöttek létre a Dunántúl északi részén. A délkeleti területeken nagyobb csapadékzóna terül el, melyben zivatargócok kialakulására is számíthatunk.

20:50 Az intenzív eső miatt helyenként víz áll az utakon a fővárosban, a csatornák nem tudják elvezetni a hirtelen lehullott csapadékot.

20:20 A zivatarlánc elérte a főváros nyugati határát. A következő órában helyenként heves záporok, erős széllökések, esetleg kisméretű jéggel kísért zivatarok lehetnek a térségben.

19:30 Nem messze a határtól, Arad környékén nagy kiterjedésű csapadékzóna alakult ki, melyben több heves zivatargóc helyezkedik el. Az elmúlt pár órában jelentős mennyiségű eső esett a térségben. A Dunántúl északi részén haladó zivatarlánc északi része elérte a Dunakanyart, déli része a Bakony fölött található.

18:20 Gyengébb intenzitású vonalba rendeződött zivatarok haladnak a Dunántúl északi részén a főváros felé, és este 8 körül érhetnek Budapest közelébe. Közben a déli, délkeleti határ közelében elszórtan kisebb zivatarok alakulnak ki. Nem kizárt, hogy a késő esti órákban délkeleten, illetve a keleti határ közelében újabb heves zivatarok alakulnak ki, melyeket felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérhet.

16:15 Az országban jelenleg csak kisebb zivatargócok figyelhetők meg, főként az északnyugati és a délkeleti megyékben. Hevesebb zivatarok határainkon kívül Szlovákiában, Erdélyben és a Vajdaságban figyelhetők meg.

15:15 A közéspő országrészben és az északnyugati határszél közelében figyelhetők meg intenzív zivatarok. A Balaton térségében is ismét előfordulnak záporok, zivatarok, így a tavon másodfokú viharjelzés van érvényben. Egy-egy intenzív zivatargócban továbbra is lehet jégeső.

14:15 Budapesttől délre intenzív zivatarcellák helyezkednek el. Heves zivatarok a Balatontól délkeletre és a délkeleti országészben figyelhetők még meg. Határainkon túl, Erdélyben is zivatarok tarkítják az időjárást.

13:15 A délkeleti országrészben továbbra is előfordulnak heves zivatarok. Szegeden közel 30 milliméter csapadék hullott az átvonuló záporokból. A Dunántúlon is újabb zivatarok alakultak ki, amelyek lassan közelítenek a Duna vonala felé. A főváros déli kerületeiben is újabb zivatarra lehet számítani a következő percekben.

12:00 A Dunántúl déli részén, a Balatontól délkeletre is kialakultak kisebb zivatarok. A leghevesebb zivatarok továbbra is az ország délkeleti megyéiben vannak, ott továbbra is lehet jégesőre, felhőszakadára számítani. A Duna-Tisza közének északi részén is sokfelé figyelhetők meg záporok, zivatarok. Kisebb zivatartömbök közelítenek északnyugat felől Sopron felé is.

11:30 A délkeleti megyékben felhőszakadással, jégesővel, viharos széllel vonulnak a zivatarok. A térségben piros riasztás van érvényben. A térségben rövid idő alatt jelentős mennyiségű, 30-40 milliméter csapadék is lehullhat. A csapadék lehűtötte a levegőt, a térségben másfél óra alatt 7-8 fokot hűlt a levegő.

11:00 Heves zivatar vonult át Szegeden felhőszakadás, borsó nagyságú jég és viharos szél kíséretében. A Duna-Tisza továbbra is többfelé alakulnak ki zivatarok.

10:00 A zivatarok első hulláma a Duna-Tisza közén okoz most záporokat, zivatarokat. A térség déli részén felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A főváros térségében is esik az eső. Az északnyugati országrészben egy kisebb zivatargóc jelent meg.

A Tiszántúlon már 23, 24 fokot mérnek, míg a csapadékos középső országrészben 17 fok körül alakul a hőmérséklet. A zivatarok fokozatosan vonulnak kelet felé, így várhatóan a Tiszántúlon is lehűtik majd a levegőt. A nyugati országrészben átmenetileg felszakadozott a felhőzet és már 20 fokig melegedett a levegő.

8:50 A zivatarok elérték a Duna vonalát. A leghevesebb zivatarok a déli megyékben vannak, de kisebb gócok a főváros térsége felé vették útjukat. A főváros térségében is kiadós csapadékra kell számítani, helyenként a szél is megerősödhet.

06:45 A zivatarzóna tovább vonul észak, északkelet felé, fokozatosan erősödik és a Bakony, a Balaton valamint Somogy megye térségében vonalba rendeződött, intenzív cellák alakultak ki. Kissé gyengébb, de fejlődő zivatartevékenység figyelhető meg a fővárostól nyugatra, Bács-Kiskun megyében is.

05:00 A Mecsek vidékén, a Balatontól délnyugatra, valamint a Bakonyban fordulnak elő intenzív zivatargócok, melyek északkeleti irányban haladnak, és intenzitásuk növekedni látszik.

02:30 A zivatarlánc a főváros térségébe érve veszített erejéből, itt jobbára záporok fordulnak elő. Ugyanakkor Szlovénia térségében újabb zivatarok jelentek meg, melyek északkeleti irányban mozognak.

00.30 A Balaton térségében és a Duna vonalához közel helyezkednek el a zivatarzóna hevesebb gócai, ezektől délnyugatra inkább záporok fordulnak elő.

június 17., 23:30 A csapadékzóna tovább halad az ország belseje felé, a zivatarok megközelítették a Balatont. Zala, Somogy és Tolna megyében figyelhetők intenzív gócok.

22:30 A zivatarzóna Szlovénia irányából elérte a délnyugati határvidéket, és Lenti, valamint Nagykanizsa térségében heves zivatar alakult ki.


Általános időjárási helyzet

Mediterrán ciklon közelítette meg a Kárpát-medence térségét. A ciklonhoz tartozó frontokkal egyelőre meleg, egyre nedvesebb, labilis egyensúlyi állapotú légtömeg érkeznek az ország fölé, melyek kedvező feltételeket teremtenek a zivatarok kialakulására.

Ma éjszaka eleinte inkább csak a nyugati, délnyugati országrészben, majd pénteken hajnaltól egyre többfelé alakulnak ki heves zivatarok. A zivatarok holnap napközben várhatóan egyre intenzívebbé válnak, többfelé alakulhat ki szélvihar kíséretében felhőszakadás, jégeső.