Elkezdődött a monszun Indiában

Vágólapra másolva!
Elkezdődött a monszunszezon Indiában. A heves esőzéseknek eddig már 46 halálos áldozata van.
Vágólapra másolva!

A júniustól szeptemberig tartó monszunszezon idén is heves esőzésekkel vette kezdetét Indiában. Az ázsiai országba a nyári monszun idején déli, délnyugati áramlással meleg, nedves légtömeg áramlik az Indiai-óceán felől. A légtömeg útjába a magas hegységek, mint a Himalája hegyvonulatai akadályt képeznek, és felemelkedésre késztetik azt. Ezzel beindul a felhő- és csapadékképződés, és óriási mennyiségű csapadék hullik a térségre. Ilyenkor hullik le az éves csapadékmennyiség nagy része. Majd októberben megfordul az áramlás, így a szél a szárazföld belseje felől fúj, és ezzel beköszönt a száraz időszak.

Az ország nyugati részén fekvő Maharashtra tartományban esett ideáig a legtöbb eső. A tartomány székhelyén, Mumbaiban az elmúlt két napban, kedden és szerdán, közel 300 milliméter csapadék hullott. A rengeteg csapadék miatt áradások és földcsuszamlások pusztítanak a tartományban. Eddig már 600 ház ment tönkre és 46 ember vesztette életét az időjárás miatt.

Az indiai hatóságok szerint a heves esőzések főként a hegyvidéki területeken okoznak majd nagy pusztításokat, a földcsuszamlások ugyanis ezeken a területeken a legveszélyesebbek.