A borult, esős, szeles időben romlik a közérzet - orvosmeteorológia

Folytatódik a borult, csapadékos hétvége, időnként megerősödő széllel. Többeknél jelentkezhet nyugtalanság, levertség, ingerültség. Az ízületi, görcsös és keringési zavarok ilyenkor gyakrabban jelentkeznek. Csökken a hőérzet is.

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Vasárnap is esős időre lehet készülni, a kirándulás helyett látogassanak el egy kiállításra vagy egy múzeumba. Ma is kettősfronti hatás terheli a szervezetet, fejfájás, ingerlékenység jelentkezhet. Nem várható enyhülés a reumatikus panaszokban sem, és a borongós felhős idő a hangulatunkat is szomorkássá teheti. Egy illatos gyertya mellett kortyolgatott kellemes aromájú tea lélekfrissítőként hat. Többfelé lesznek csúszós az utak, megnő a balesetveszély.

A levegő porszintje és a légszennyezettség alacsony értéket mutat. A pollenkoncentráció kicsit csökken, de országszerte még mindig a fűfélék, a lórom, az útifű és a pázsitfűfélék okoznak panaszokat, a Tiszántúlon magasabb a pollenkoncentráció, az erre érzékenyek számíthatnak a tüneteik erősödésére.

Hétfőn marad a kettősfronti hatás, valamint országszerte kiadós eső várható. Több helyen megerősödik az északias szél, ami a csapadékkal együtt erősen csökkenti a hőérzetet. Az ízületi fájdalmak erősödhetnek. A tartós fényhiány miatt felléphet levertség, közérzetromlás, türelmetlenség. Az utakon erős oldalszél nehezíti a közlekedést, az autósok fokozottan figyeljenek oda.

Kedden országszerte várható még eső, zápor, helyenként kiadós csapadékra kell számítani. Inkább az ország keleti felében fog sütni a nap, de többször felhősödés zavarhatja. Esernyőt, vagy vízhatlan kabátot még ezen a napon is ajánlott, ha mindenki magával viszi. A tartós rossz idő miatt többeknél levertség, ingerültség mutatkozhat, legyünk türelmesebbek. A gyermekeket a tartósan erős szél nyugtalanná teheti.

KAPCSOLÓDÓ CIKK