90 km/órás szél fújt, 100 mm eső esett

Vágólapra másolva!
Az ország fölött örvénylő ciklon miatt sokfelé esett az eső hétfőn. Helyenként 100 mm is hullott 24 óra alatt. Egyes falvakat elöntött a víz. A szél helyenként elérte a 80-90 km/órás sebességet.
Vágólapra másolva!

Hazánk időjárását egy mediterrán ciklon alakította, így többfelé kellett esőre, záporra, helyenként heves zivatarra is számítani. Különösen sok csapadék volt a Dunántúl déli részén és a Bakony térségében, illetve több heves zivatargóc alakult ki a keleti megyékben.

Tolna megyében és környékén a kitartó eső miatt egyes területeket, falvakat elöntött a víz. 24 óra leforgása alatt körülbelül 100 mm eső esett a térségben. A Bakony településeit sem kímélte az időjárás. Az ICI Interaktív meteorológia műszere 88 mm csapadékot mért Bakonycsernyén. A keleti országrészben kialakult zivataroknak köszönhetően helyenként 40-50 mm eső esett rövid idő alatt. Sátoraljaújhelyi mérőműszerünk 50 mm csapadékot regisztrált hétfőn.

A ciklon hatására viharos északi áramlással hideg levegő érkezett a térségbe. Különösen a Balaton térségében erősödött meg a szél. Tapolcán elhelyezett mérőműszerünk szerint közel 80 km/órát ért el a legerősebb széllökés. A legmagasabb hőmérséklet mindössze 14, 16 fok körül alakult a nyugati megyékben. A viharos szél kedden is megmaradt. Balatonfüreden a legerősebb széllökés meghaladta a 80 km/órát, Tapolcán 93 km/órát mértünk a délelőtt folyamán. Kedden is hűvös maradt az idő, a tartósan csapadékos középső tájakon a csúcshőmérséklet sokfelé csupán 15 fok körül alakult.