Árvíz: egyhavi eső zúdult Tolnára két nap alatt

Vágólapra másolva!
Két megáradt patak veszélyeztette Bátaszéket a hétfői rendkívüli esőzés miatt. Két nap alatt hullott le az egész júniusban szokásos csapadékmennyiség Tolna megyében. Az OzoneNetwork stábja Bátaszékről tudósít.
Vágólapra másolva!

Kritikus helyzet alakult ki hétfő este a Tolna megyei Bátaszéknél, mert délután jelentős, helyenként a 100 millimétert is meghaladó mennyiségű csapadék hullott a Kapos, a Koppány-patak, a Mucsi-Hidasi-patak, a Völgységi-patak, a Rák-patak, a Lajvér-patak és a Szekszárdi-Séd vízgyűjtőjére.

Bátaszéket a Lajvér-patak és a Kövesdi-víz fenyegette egyszerre.

Két nap alatt hullott le az egész júniusban szokásos csapadékmennyiség Tolna megyében, harminc embernek kellett elhagynia otthonát a rendkívüli esőzés miatt. Az OzoneNetwork stábja a városban járt, ahol egy percenként 7000 liter átemelésére képes szivattyú mentette meg a még nagyobb kártól a lakóövezetet. Tudósításunk itt látható, a riporter Rideg Richárd:


Szinte 1400 kilométeren van árvízvédelmi készültség

Összesen 65 esetben vonultak ki a tűzoltók vizet szivattyúzni, valamint műszaki mentéshez és villámcsapás okozta tűzhöz Tolnában. Hétfőn csaknem húsz településen kellett védekezni a víz ellen. Kedd reggelre minden község megközelíthetővé vált, a vízátfolyás miatt lezárt utak közül csak a Regöly és Keszőhidegkút közötti szakasz járhatatlan.

Az árvízhelyzet korántsem ért véget: jelenleg a magyarországi folyók fővédvonalain 1381 kilométer hosszon van árvízvédelmi készültség; a belvízzel elöntött területek nagysága 150 ezer hektár - derül ki az Országos Műszaki Irányító Törzs MTI-nek adott tájékoztatásából.