Frontmentes napok hoznak átmeneti felüdülést - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Csütörtökön és pénteken nem várható fronthatás. Napsütéses időszakra van kilátás, melyet csak néhol zavarnak meg gomolyfelhők. Az elmúlt napok lehangoló időjárása után érdemes minél több időt tölteni a szabadban.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Csütörtökön markáns fronthatás nem várható, a frontra érzékenyek végre fellélegezhetnek. Több órás napsütésre van kilátás, amely jó hatással van a közérzetre, azonban időnként megerősödik a gomolyfelhőzet, átmeneti lehűléssel és a szél megerősödésével kell számolni egy-egy gomolyos szerkezetű felhő miatt. A napos és felhős területek közötti pár fokos hőmérséklet-különbség leginkább a keringési zavarokat erősítheti. Általában az időjárás alkalmas lesz szabadtéri programok tervezésére, sportolásra.

A levegő porszintje és a légszennyezettség alacsony. A pollenkoncentráció viszont egyre növekszik a következő napokban. Országszerte a lórom, az útifű és a bodzafa virágpora okoz panaszokat.

Pénteken szintén nem kell fronthatásra számítani. Átmeneti felhősödés mellett néhol helyi zápor, zivatar fordulhat elő, azonban a nap legnagyobb részében napsütésé lesz a főszerep. A hőmérséklet pár fokkal a sokéves átlag alatt marad, ezért ideálisak lesznek a körülmények sportolásra, kirándulásra, egyéb szabadidős tevékenységekre. A szél élénk lesz, a szélre érzékeny fejfájósok mindhárom nap számolhatnak panaszaik erősödésével.

Szombaton gyenge melegfronti hatás várható, melyre nem árt már pénteken felkészülni. A melegfrontra érzékenyek fogyasszanak lúgos kémhatású ételeket, például zöldbabot, panaszaik enyhítése érdekében.
_________________________________________________________________________
Küldd be fotóidat a [email protected]! • Töltsd fel filmjeidet a Videára!