Átlagosan 125 centiméterre emelkedett a Balaton vízszintje szerdán. Ezzel megdőlt a korábbi évek nyári rekordmagassága. Víz alá kerültek a tóba vezető bejárók, komoly károk keletkeztek strandokban.

A tó vízállás a következő napokban várhatóan tovább emelkedik, ami a remények szerint nem okoz komoly gondokat, miután a szeles idő véget ért - közölte Pécseli Péter, a Balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője.

A Balatonnál az elmúlt napokban a magas vízszint melletti szeles és csapadékos időjárás miatt számítottak komolyabb gondokra, de szerencsére csak néhány ingatlan került víz alá Ábrahámhegyen és  Balatonfenyvesen. A vízszintet helyenként megemelő viharos szél szerda délutántól enyhült, de a krízisen még nincs túl a térség - mondta Pécseli.


Jó ideig nem tudja ellensúlyozni a párolgás a befolyó vizet

A Balaton vízszintje jelenleg is 15 centiméterrel haladja meg a siófoki mércéhez viszonyított maximális felső szabályozási szintet, s a befolyó vizek miatt további, pár centiméteres vízszintemelkedés várható.

Forrás: MTI

Az erős hullámzástól megrongálódott stég a balatonfenyvesi szabadstrandon. Az elmúlt hetek rossz időjárása miatt a megszokottnál lényegesen gyengébb a szezon a Balatonon

A Kis-Balaton várhatóan egy hétnél tovább nem tudja tartani a vízbefolyásokat, így innen is mintegy 14 köbméternyi víz érkezik majd másodpercenként a Balatonba. A Kis-Balatonon egyébként harmadfokú belvízvédelmi készültség van érvényben.

A Zala folyón további 2,5-3 köbméternyi víz folyik a tóba másodpercenként, amit még jó ideig nem tud ellensúlyozni a Balaton párolgása, valamint a belőle a Sió csatornán másodpercenként jelenleg leengedett 13,5 köbméternyi víz. A vízeresztést a Sióval összeköttetésben lévő folyók áradása, valamint a térséget sújtó belvizek miatt nem lehet fokozni.

A viharos északi széllökések elmúltával már nem tart nagyobb gondoktól további kisebb vízszintemelkedés esetén sem Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere - nyilatkozta a község vezetője az MTI-nek.

Az elmúlt napokban a település több utcájának végén víz alá kerültek a tóba vezető bejárók, komoly károk keletkeztek strandokban, parti védművekben. "Nem panaszkodunk, mert látjuk, hogy ennél sokkal súlyosabb gondokkal küszködnek az országban, de a későbbiekben tárgyalni kívánunk a kormánnyal arról, miként lehetne hosszú távon biztosítani a mélyen fekvő ingatlanok védelmét a Balaton magas vízállása esetén" - mondta a polgármester.