Drasztikus olvadás lesz a nyáron az Északi-sarkon

Az Északi-sark jégsapkájának drasztikus mértékű olvadására számítanak német kutatók. Szeptember elejére eltűnhet a jelenlegi tízmillió négyzetkilométeres jégtakaró fele. Az ok a globális felmelegedés.

Különböző előrejelzések szerint szeptember elejére a Jeges-tengernek már csak 4,7-5,2 millió négyzetkilométerét borítja majd jég - közölte az Alfred Wagener Sark- és Tengerkutató Intézet (AWI) egyik kutatója Bremerhavenben. Jelenleg az északi-sarki jégréteg tízmillió négyzetkilométeres - tudósít a német dpa hírügynökség.


Nem olvad a jégtakaró a 2007-es méret alá

A jégolvadás a feltételezések szerint mindazonáltal nem fogja elérni a 2007-es negatív rekordot, amikor is az óceánnak csupán 4,3 millió négyzetkilométerét borította jég az ősz elején. Most az Északi-sarkon ugyan kisebb a jég, mint 2007-ben ugyanebben az időszakban, akkor azonban a nyári rekordmeleg erőteljes jégolvadást idézett elő. Kutatók szerint hosszú távon további visszaesésre kell számítani.

A bremerhaveni tudósok a prognózist tucatnyi kutatócsoport eredményei alapján állították össze. Az egyes csoportok vizsgálataik során különböző értékeket kaptak, de az irányzat minden esetben megegyezett.

KAPCSOLÓDÓ CIKK