Bálnákat veszélyeztet az orosz olajkutatás

Vágólapra másolva!
Komolyan veszélyeztetik az ott élő szürke bálnákat az Oroszország keleti partjainál tervezett olajfelderítések. Az olajkutatás erős hangimpulzusokkal zavarja meg a kihalás szélén álló bálnapopulációt.
Vágólapra másolva!

Néhány héten belül szeizmikus méréseket kezdene Szahalin szigete körül az orosz állam tulajdonában levő Roznyeft olajtársaság. A szürke bálna (Eschrichtius robustus) itteni, a Csendes-óceán nyugati részén élő populációja a kihalás szélén áll: 130 egyedre becsülik a teljes állományt, amelyből mindössze húsz a szaporodóképes nőstény.

A szürke bálnák minden nyáron Szahalin környékére mennek táplálkozni. Valószínűsíthető, hogy az anyák az ottani sekély vízben tanítják meg borjaikat a tengerfenékről való táplálkozásra. A felderítés, amelynek velejárója az erős hangimpulzusok kibocsátása, komolyan megzavarhatja az állatok táplálkozását abban az időszakban, amikor valószínűleg a legtöbb bálna található a területen - figyelmeztetnek - figyelmeztettek a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) kutatói.


Kiszorítják a borjas bálnaanyákat a területről

Amennyiben a Roznyeft terv szerint elvégzi a méréseit, fennáll annak a kockázata, hogy a borjas anyák kiszorulnak a táplálkozó-területükről. Ez pedig végzetes lehet a kihalás szélén álló populációra nézve - állítja Justin Cooke, a Természetvédelmi Világszövetség (WWF) tagja.

Az IWC tudományos bizottsága arra szólította fel az olajtársaságot, hogy halassza el a felmérést a következő év elejére, amikor a lehető legkevesebb bálna tartózkodik a környéken - tájékoztatta a BBC hírportált Greg Donovan, a szervezet tudományos igazgatója.

Egy másik társaság, a Sakhalin Energy megfogadta az IWC tanácsait, és idén már a megbeszéltek szerint jártak el. Ebbe beletartozik, hogy a felderítésnek véget kell vetni, mihelyst borjas anyák jelennek meg a területen. A Roznyeft azonban tavaly tervezte meg a munkát, és az arra szánt összeg szerepel már az idei költségvetésben, a felszereléseket és az anyahajót már kibérelték - mondta el Valentyin Iljasenko, az IWC orosz tagja. Ez igencsak megnehezíti a felderítés elhalasztását.

A nyugati szürkebálnák a telet a délebbre fekvő szaporodóhelyeiken töltik, ahol a halászhálók veszélyeztetik őket. Japán képzésekkel próbál a probléma ellen fellépni. A halászok nem adhatnak el szürkebálnahúst, ezen kívül felszólították őket, hogy számoljanak be a hatóságoknak minden egyes bálna hálóba gabalyodásáról, hogy az illetékesek kiszabadíthassák az állatokat. A program két évvel ezelőtti kezdete óta egyetlen ilyen halálesetről sem érkezett hír.