Hurrikánkészültség Mexikóban és Texasban

Vágólapra másolva!
Szombaton jelent meg az atlanti hurrikánszezon első trópusi ciklonja. Az Alex névre keresztelt képződmény Mexikó és az Egyesült Államok partjai felé tart.
Vágólapra másolva!

Bár az atlanti hurrikánszezon hivatalosan már május 30-ával kezdetét vette, az első trópusi képződmény megjelenésére majd' egy hónapot kellett várni. A szezon első vihara az Alex nevet kapta. Az Alex még szombat hajnalban jelent meg a Mexikói-öbölben, majd lassan erősödött, miközben nyugat-északnyugat felé haladt. A jelenleg közel 13 km/órával előrehaladó viharban az átlagos szélsebesség meghaladja a 110 km/órát, amit közel 140 km/órás széllökések kísérnek.

Az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ (NHC) előrejelzései szerint az elkövetkező napokban az Alex tovább halad nyugat-északnyugati irányban a szárazföld felé, miközben az elkövetkező 48 órában tovább erősödik. A becslések szerint a maximális széllökések elérhetik a 160 km/órát, de az átlagos szélsebesség alapján nagy valószínűséggel "csak" első kategóriájú hurrikánná erősödik - ez 119-153 km/órás átlagszelet jelent.

Az előrejelzések szerint legerősebb stádiumát elérve, csütörtökön érhet majd partot közel a mexikói-amerikai határhoz, majd tovább halad a szárazföld belseje felé, fokozatosan veszítve erejéből.

A ciklon közeledése miatt Mexikó északkeleti részén és az USA délkeleti területein, Texas államban hurrikánkészültség van érvényben. A térségben heves esőzésekkel és orkán erejű szelekkel éreztetheti majd jelenlétét a hurrikán. A Louisiana állam partjainál elterülő olajfoltot azonban elkerüli a ciklon.