Az esős nyárkezdéssel a gyógyturizmus járt jól

Vágólapra másolva!
A szélsőséges időjárás miatt sorra mondják le a szállásfoglalásaikat a vendégek, így a szállodáknak olyan programokat kell kínálniuk, amelyek kevésbé függenek az időjárástól. Július első hétvégéje egyébként igazi nyarat, strandidőt és az évszaknak megfelelő hőmérsékleteket hoz.
Vágólapra másolva!

Noha egy kora nyári előrejelzés szerint idén a belföldi főutazások minden eddiginél magasabb arányban irányulnak a Balaton-régióba, nő az utazások időtartama, és emelkedik a fizetős szálláshelyet igénybe vevők aránya, július elejére világossá vált: a vendégek a szélsőséges időjárás miatt sorra mondják le a szállásfoglalásaikat. A turisztikai iparág képviselői ilyenkor a megszokottnál gyorsabb és ötletesebb válaszlépésekre kényszerülnek, amelyből azonban az aktív kikapcsolódást kedvelők biztosan profitálnak.

A visszamondott foglalásokat megelőzendő idén még több olyan programot kell a szállodáknak kínálniuk, amelyek kevésbé függnek az időjárástól. A bizonytalan idő miatt ráadásul olyan rugalmas programkínálattal kell rendelkeznünk, amely lehetővé teszi, hogy egy klasszikus pancsolós üdülést bármikor át lehessen szervezni városnézős kiruccanásra. Ez utóbbi a vendéglátóhelyek, a szórakoztató- és kulturális vállalkozások számára hoz hasznot.

Esős, hideg idő esetén a városi programszervező irodák mellett azonban komoly előnyük van a termálvízzel rendelkező turisztikai célpontoknak is.


Rossz időben is lehet gyógyulni

"Az idei szezon valóban nagy kihívás számunkra is, mindamellett a kiszámíthatatlan időjárás ellenére bizakodóak vagyunk. A Hotel Karos Spában év elején már beindultak a külföldi foglalások is, a németek, csehek, szlovákok, osztrák vendégek általában hosszabb időszakra foglaltak. A belföldi vendégeink jellemzően az utolsó pillanatban adják le foglalásaikat, ám meglepően szintén hosszabb időszakra jelentkeznek be. Visszamondott foglalásaink szinte alig voltak. Az esős nyár nem tántorította el vendégeinket, hiszen medencéink kül- és beltéren, időjárástól függetlenül használhatóak. Gyógyulni, pihenni rossz időben is lehet" - mondta el Gyutai-Szalay Nikoletta, a zalakarosi szálloda értékesítési- és marketing igazgatója.

Kiemelten fontos a turisztikai létesítmények - legyen szó akár termálvizes, akár tóparti célpontról - együttműködése is. Mivel az utóbbi években fesztiválozás egyre több embernek a nyaralás szerves része lett, a szállodáknak érdemes egy-egy városi programhoz, környékbeli fesztiválhoz is kapcsolódni, közreműködni rendezvények szervezésében is.

"A turisztikai szolgáltatók előnyt kovácsolhatnak még abból is, hogy az előző évek tendenciájától eltérően a legfontosabb időpont az utazásra a július helyett az augusztus lett. Ez - feltéve, ha az időjósoknak igazuk lesz, és igazi nyári forróságra számíthatunk -, szerencsésen érinti majd a forgalmukat, és a Balaton turisztikai régió helyzetét is kedvezően befolyásolja" - tette hozzá Üsztöke Botond, a Magyar Turizmus Zrt. nemrégiben megválasztott elnöke.