Ne terheljük túl szervezetünket - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
A nagy melegben szervezetünk energiaszükséglete lecsökken. Ne terheljük feleslegesen szervezetünket nehezen emészthető ételekkel, melyek fokozzák az izzadást és rossz közérzetet okoznak a forró napokon.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Pénteken marad a tikkasztó 30 fok feletti hőmérséklet. A tartós meleg kimeríti a szervezetünket, fáradtság, koncentráció csökkenése léphet fel. A keringési betegek tapasztalhatnak végtagi öedemát, vérnyomás ingadozást, de a párás levegő miatt felléphet légzési nehézség is. A világos színű könnyű ruházatot részesítsük előnybe, a magas UV sugárzás miatt napszemüveg, fényvédő termékek használata ajánlott. Kerüljük a zsíros ételek fogyasztását, a friss saláták, gyümölcsök mellett könnyebben vészeljük át a forró napokat.

A levegő porszintje és a légszennyezettség alacsony. A pollenkoncentráció viszont egyre növekszik, országszerte a lórom, az útifű a bodzafa és a fészkes virágúak virágpora okozhat panaszokat az allergiásoknak.

Szombaton forró nyári időre készülhetünk, aki strandolást tervez, a déli órákban kerülje a tűző napot. A napszúrás és leégés elleni védelemhez a szalmakalap, a napszemüveg és a fényvédő krémek használata elengedhetetlen. Fontos, hogy felhevült testtel ne ugorjunk a vízbe, mert szívmegállást okozhat! Ebben a melegben figyeljünk jobban a háziállatainkra is, gyakrabban cseréljünk az ivóvizüket, és aki utaztatja őket, még rövid időre se hagyja a parkoló autóban őket!

Vasárnap egy hidegfront érinti hazánkat, ami néhány fokos hőmérséklet csökkenést eredményez. Záporra, futó záporra csak a keleti országrészben lehet számítani, az ország többi részén napsütéses idő várható. A szabadidős tevékenységet tervezhetjük a vízpartra is, de aki hűvösebb programot szeretne, annak az erdők csendje is remek feltöltődési lehetőség.
_________________________________________________________________________
Küldd be fotóidat a [email protected]! • Töltsd fel filmjeidet a Videára!