Vágólapra másolva!
Az a sekély ciklon, amely az elmúlt napok heves zivatarjait okozta, egyelőre nem változtat lényegesen helyzetén, és hatására ma elsősorban északon, északkeleten alakultak ki heves zivatarok. Cikkünkben folyamatosan követjük a zivatarcellák mozgását.
Vágólapra másolva!

A zivatarok mozgása

21:45 Szétterültek a zivatarok, elszórt záporok fordulnak elő.

20:10 A Szlovákiában kipattant zivatarok északias irányból megközelítették a főváros térségét.

19:15 Kissé délkelet felé mozdult Zempléni-hegység előterében kialakult intenzív góc.

18:00 Az északi határszél mentén, a főváros térségében és délkeleten is megjelentek zivatarok. Északkeleten kelet felé mozdultak el a zivatarcellák.

17:00 Vonalba rendeződött zivatarok figyelhetők meg az északkeleti határszél mentén. Egy-egy góc elszórtan északnyugaton, délnyugaton, valamint a Duna-Tisza közén is kialakult.

Általános időjárási helyzet

Már napok óta egy sekély ciklon alakítja a Kárpát-medence keleti részének időjárását. A nedves, labilis légtömegben főleg délután kedvezőek a feltételek a légtömegek függőleges átrendeződésére, és tornyos gomolyfelhők, zivatarfelhők kialakulására.

Az talaj közelében képződött összeáramlási zóna mentén a keleti, északkeleti megyékben és a középső országrészben indult meg a zivatartevékenység, és a cellák észak felől sodródnak az Alföld irányába.

A zivatarok napnyugta után fokozatosan veszítenek intenzitásukból, bár az éjszaka első felében elszórtan még továbbra is előfordulhat egy-egy intenzívebb góc.