A napokban gyors melegedés várható - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Az átmeneti lehűlést követően csütörtöktől elkezdődik a melegedés, a hosszú hétvégén ismét kánikula várható. A gyorsan változó időjárás ritmusához kevesen tudnak majd megfelelően alkalmazkodni, sokaknál jelentkezhet fejfájás, levertség és koncentrációs zavarok.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Csütörtökön a magasban melegebb légtömgek érkeznek térségünkbe, így melegfront jellegű panaszok jelentkezhetnek az arra érzékenyeknél. Országszerte sok lesz a napsütés. A szerdán tapasztalt átmeneti lehűlést újra meleg nap követi. Az ilyen változásokhoz sokak szervezetének több napra lenne szüksége, ezért fejfájás, levertség és koncentrációs problémák léphetnek fel. Az autósoktól fokozott türelemre lesz szükség, figyeljenek egymásra az utakon.

A levegő porszintje és a légszennyezettség alacsony, de utóbbi emelkedik. A pollenkoncentráció egyre növekszik, országszerte a gombák és a pázsitfűfélék okozhatnak panaszokat az allergiásoknak.

Pénteken markáns fronthatás nem várható, országszerte visszatér a kánikula. Az izzadás miatt megnő a folyadékveszteség, ezért a víz, gyümölcslevek, üdítőitalok fogyasztása nagyobb mennyiségben ajánlott. Az UV értéke főként a koradélutáni órákban lesz kritikus, aminek hatása nyári sapkával, napvédő krémmel enyhíthető. Az erős sugárzás az autósok számára is veszélyes, vezetés közben célszerű a napszemüveg használata.

Szombaton tovább melegszik az idő, az országszerte derült égbolt miatt intenzív felmelegedés várható, alig mérhetünk majd 30 fok alatti értékeket. A hétvégét a városban eltöltve sokaknál erősen lecsökken majd a komfortérzet, ami strandok látogatásával, vízparti programokkal javítható. Ehhez naptej használata főként a koradélutáni órákban még a kevésbé érzékeny bőrűek számára is erősen ajánlott.
_________________________________________________________________________
Küldd be fotóidat a [email protected]! • Töltsd fel filmjeidet a Videára!