Váratlan erővel csapott le a Conson tájfun Manilára

Vágólapra másolva!
Az szezon első tájfunja váratlan erővel csapott le a Fülöp-szigetekre, legalább 33-an vesztették életüket a viharban.
Vágólapra másolva!

A Conson névre keresztelt tájfun az idei szezon első vihara a Csendes-óceán nyugati medencéjében. A trópusi képződmény még hétfőn hajnalban jelent meg a Fülöp-szigetektől keletre, majd kedden egyes erősségű tájfunná erősödött. A Conson megjelenését követően nyugat-északnyugat felé haladt a Fülöp-szigeteken keresztül, jelenleg a Dél-kínai-tenger fölött örvénylik, immár trópusi viharrá gyengülve. Most a 90 km/órás átlagszelet 120 km/órás orkán erejű széllökések kísérik.

Útja során szerdán átszelte a Fülöp-szigetek legnagyobb szigetét, Luzont, áthaladt a főváros Manila fölött, és még további hat tartományt érintett. A vihar tetőfokán a közel 130 km/órás alapszél mellett a legerősebb széllökések megközelítették a 160 km/órát, ami 5-6 méteres hullámokat generált.

A hatóságok szerint 12-en megsebesültek, 57 ember eltűnt, köztük halászok és a hirtelen áradások áldozati. Eddig már 33 ember életét vesztette fakidőlések, illetve áramütés miatt. Több millióan maradtak áram nélkül. Az áramszolgáltatás helyreállítása 2-3 napot is igénybe vehet.

A Fülöp-szigetek egyébként gyakori áldozata az ázsiai tájfun-szezonnak. Évente közel 20 tájfun okoz pusztítást a szigetországban. Tavaly közel ezren vesztették életüket és közel 10 millióan maradtak otthon nélkül a sorozatos viharok következtében. A mostani vihar meglepetésszerűen csapott le, miután az előrejelzések azt mutatták, hogy a Conson elkerüli majd a főváros térségét.

A Conson jelenleg a Dél-kínai-tenger felett örvénylik, valamelyest veszített erejéből, de a meleg tengerfelszín fölött várhatóan ismét erőre kap majd. Az elkövetkező napokban tovább halad Ázsia felé, és előbb pénteken Hainan szigetét érintheti, majd a hétvégén a vietnámi-kínai partokat is elérheti.