A fülledt meleg mellé fronthatás is párosul a hétvégén - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Igen meleg volt a péntek hajnal, bőven 20 fok feletti minimumhőmérsékletekkel. Sokaknál okoz súlyos alvásproblémákat a hőség. Szervezetünk egyre kimerültebb. A továbbiakban a kánikula mellett fronthatások is terhelnek bennünket. Fontos, hogy pihenéssel töltsük a hétvégét.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Szombaton a hőség mellé gyenge melegfronti hatás társul, gyulladásos panaszok, fokozott fejfájás, ingerlékenység léphet fel az érzékenyeknél. Fogyasszunk továbbra is rengeteg folyadékot a nap folyamán, és ügyeljünk az izzadás során elvesztett ion- és ásványi anyag pótlásra is. Legyen nálunk mindig folyadék, ne csak akkor igyunk, ha szomjasak vagyunk! Ha vízpartra megyünk, használjunk fényvédő krémet, erős lesz az UV sugárzás. Állóvizeink hőmérséklete már nem túl kellemes, de folyóvizeink még felfrissülést nyújthatnak a nagy melegben.

Vasárnap egy gyenge hidegfront érkezik, de nem enyhít számottevően a hőségen. Intenzív zivatarok kísérik majd, melyek közelében az asztmások tünetei erősödhetnek, és a szélre érzékenyek számolhatnak panaszaik erősödésével. A hidegfronti hatás miatt görcsös panaszok léphetnek fel, reumás és ízületi fájdalmak erősödhetnek. A szívbetegek a tartós meleg időszak után nehezebben viselik a hidegfronti hatást, mindenképp pihenjenek a nap folyamán. Általánosságban vérnyomás csökkenés és fáradékonyság, tompultság léphet fel, ezért fokozottan figyeljünk oda a közlekedésben, főleg a forgalmas üdülőhelyek környezetében.

Hétfőn nem várható fronthatás, a jövő héten hamar visszamelegszik a levegő, így ismét párás, fullasztó melegre van kilátás.

A levegő porszintje és a légszennyezettség mértéke közepes, mindkettő kissé növekszik a következő napokban. A pollenkoncentráció is egyre növekszik, országszerte főként a pázsitfűfélék okozhatnak panaszokat az allergiásoknak.

_________________________________________________________________________
Küldd be fotóidat a [email protected]! • Töltsd fel filmjeidet a Videára!