Szokatlanul hideg az idő Dél-Amerikában

Vágólapra másolva!
Az Antarktisz felől rendkívül hideg levegő áramlott Dél-Amerika fölé az elmúlt napokban. Argentínában és Uruguayban már halálos áldozata is van a hidegnek.
Vágólapra másolva!

Az Antarktisz felől hideg levegő árasztotta el Dél-Amerika déli tájait. Argentínában, Uruguayban és Bolíviában is szokatlanul hidegre fordult az idő.

Argentína déli részén a minimum hőmérséklet már egy hete fagypont alatt alakul. Az elmúlt időszak leghidegebb reggele volt vasárnap, az ország középső részén, Buenos Airestől délre elhelyezkedő Bahia Blancában, ahol mínusz 5 fokig hűlt a levegő. Patagóniában hajnalra -14 fokig süllyedt a hőmérséklet, és az ország északi tájain is +5 fok alatti értékeket mértek. A térségben a legmagasabb nappali hőmérséklet is jóval elmarad az ilyenkor szokásostól, a levegő egy hete nem melegszik +10 fok fölé.

Argentína éghajlata nagy területi kiterjedése miatt rendkívül változatos, északi tájain meleg, száraz nyarak és enyhe telek váltják egymást, az ország középső részén is melegek a nyarak, de már hidegebbek a telek. Délen már a hűvös nyarakat kifejezetten hideg telek követik.

Bahia Blancában a leghidegebb téli hónap a június, ekkor a maximum hőmérséklet +13 fok körül tetőzik. Júliustól már melegszik az idő, az átlagos maximum hőmérséklet +14, +15 fok körül alakul. A minimum hőmérséklet csak nagyon ritkán süllyed fagypont alá, júliusban általában +3, +4 fokot mérnek.

A mostani hideghullám során a szokásosnál közel 10 fokkal mértek alacsonyabb értékeket. A szokatlan hideg időnek eddig legkevesebb 10 halálos áldozata van.