Zivatarok tarkították az időt hétfőn

Vágólapra másolva!
Hétfőn az első zivatarok a Viharsarokban és a Mátra térségében pattantak ki kora délután, majd egyre több helyen jelentek meg zivatarok. A zivatarok vonulását folyamatosan frissülő cikkünkben nyomon követheti.
Vágólapra másolva!

Kedd

6:55 A kora reggeli órákban Bács-Kiskun megye területén zivatar jelent meg Kiskunfélegyházától délre. A déli határ mentén is megfigyelhető zápor, zivatar, bár a zivatarcella jelenleg a határ szerb oldalán található.

Hétfő

22:00 Bács-Kiskun, Csongrád és részben Jász-Nagykun megye területén fordulnak elő záporok, mérsékelt intenzitású zivatarok. Kisebb eső az Alföld északkeleti határvidékén is megfigyelhető. Éjszaka szórványosan alakulnak ki további záporok, zivatarok, legnagyobb eséllyel a Dunától keletre eső területeken, de a Dunántúlon is előfordulhat záporeső, zivatar. A hőmérséklet jelenleg országszerte jobára 20, 25 fok között alakul, csak az Alpokalján és az Északi-középhegység magasabb hegyeinek térségében marad kicsivel ez alatt. Hajnalban 14, 19 fokg süllyed a hőmérő higanyszála, felfrissül a levegő.

20:05 Sokfelé megszűntek a zivatarok, jelenleg zivatartevékenység a fővárostól pár kilométerre délkeletre, valamint Tiszakécske alatt a Tisza mentén figyelhetők meg zivatarok. A Mátra és a Bükk térségében már inkább csak eső, zápor fordul elő, és hasonló a helyzet Kárpátalján is. A Kárpátok mentén máshol már megszűnt a csapadéktevékenység.

18:15 Az Északi-középhegység térségében újabb és újabb zivatarok jelennek meg, miközben a korábban kialakult cellák dél felé helyeződnek át. Jelenleg Nagykáta, Jászberény és Hatvan térségéig értek le a zivatarok. Várhatóan dél felé haladnak tovább, így ezek elkerülik a főváros térségét, de zivataros kifutószelük érintheti Budapest keleti határát. AZ Alföld déli részén továbbra is a Tisza-Maros-Körös közti terültekre koncentrálódik a zivatartevékenység, viszont heves cella érte el a Szamos parti Csenger térségét is. Eközben a Dunántúlon szinte alig van felhő az égen.

Zivatarok a Viharsarokban és a Mátrában
17:25 Zivatarok a Viharsarokban, Békés és Csongrád megyében, valamint az Északi-középhegységben a Mátra és a Bükk térségében figyelhetők meg. Az ország északkeleti csücskét is érintette már néhény zivatarcella.

Az első zivatarok

A Kárpátok vonulatai mentén már a kora délutáni óráktól kezdve egyre erőteljesebb zivatartevékenység figyelhető meg. Hazánkban az első zivatarok a Mátra térségében pattantak ki 14 óra körül, most pedig már az Alföld délkeleti részén is megjelent több zivatarcella. Ukrajna és Kárpátalja felől újabb zivatarcellák érik majd el rövidesen a keleti országrészt, miközben további zivatarok is kipattanhatnak helyben. Egyúttal Szlovákia felől is érkezhetnek újabb cellák.

Az esti órákban zivatartevékenységre elsősorban a Dunától keletre, illetve késő este a Dunántúl keleti felén, a Duna mentén kell számítani. Többfelé fordulhatnak elő heves zivatarok, melyeket felhőszakadás és jégeső kísérhet. Környezetükben a szél megerősödik, de viharossá is fokozódhat.

A hajnali órákban a csapadéktevékenység várhatóan a Dunántúlra helyeződik át, és itt várhatók további záporok, zivatarok, ami délnyugaton a reggeli órákig kitarthat.

Hajnalban 14, 19 fokig hűl a levegő. A leghűvösebb a Kisalföldön lesz. A holnapi és a további napok időjárásáról itt olvashatsz.