Köszvény a kánikulában - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Éjszaka sem frissül fela levegő, ami nehezíti a pihentető alvást. A párás meleg miatt a szívbetegek fokozott terhelésnek vannak kitéve, vérnyomás-ingadozás, légzési nehézségek jelentkezhetnek náluk. A tartós kánikula a köszvényes betegeket sem kíméli.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Szerdán gyenge melegfronti hatás érvényesül, fejfájást, koncentrációs zavarokat tapasztalhatnak az erre érzékenyek. Sok folyadék fogyasztásával, magnézium, kalcium, B vitaminok pótlásával enyhíthetőek a panaszok. A hőmérő 30 fok feletti értékeket mutat, ami a gyulladásos folyamatok erősödését okozhatja. A köszvényes betegek panaszaik erősödésére számíthatnak, fontos, hogy szigorúan tartsák ebben az időszakban a diétájukat, kerüljék a magas purin tartalmú ételeket, és bőséges folyadékot fogyasszanak. Az idős emberek hajlamosak kevés folyadékot inni, ami a szervezetük kiszáradásához vezethet. Ennek egyik első jele a fokozott aluszékonyság, feledékenység, zavartság. Figyeljünk jobban oda rájuk. A meleg miatt testünk jobban párolog, ilyenkor a szellős, világos színű ruhák viselése ajánlott.

A levegő porszintje emelkedik, a légszennyezettség mértéke továbbra is alacsony marad. A pázsitfűfélék és a csalán pollenkoncentrációja mutat emelkedést, így az erre allergiások panaszai erősödhetnek.

Csütörtökön leginkább a vízparti nyaralók élvezhetik a közel 35 fokos hőmérsékletet, de mindenkinek ajánlott naponta többször, langyos vizel történő zuhanyozás. A nagy melegben a jéghideg ital fogyasztása helyett, ajánlott a szobahőmérsékletű folyadék fogyasztása. Fronthatás nem várható, de a hőség a hétvégéig eltart.

Pénteken is forróságra készülhetünk, zavartalan napsütéses idő lesz. A magas UV sugárzás miatt szükséges a fényvédő termékek, napszemüveg, szalmakalap használata. A kisgyerekekre a vízpartokon pólót is célszerű ráadni, ezzel védhetjük a kicsik érzékeny bőrét.
_________________________________________________________________________
Küldd be fotóidat a [email protected]! • Töltsd fel filmjeidet a Videára!