Tetőzik a hőség - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Éjszaka sem csökken a levegő hőmérséklete 20 fok alá, így alvás kevésbé pihentető. A párás meleg következtében a szívbetegek fokozott terhelésnek vannak kitéve, vérnyomás ingadozás, légzési nehézségek jelentkezhetnek náluk. Pénteken tetőzik a hőség.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Csütörtökön leginkább a vízparti nyaralók élvezhetik a közel 35 fokos hőmérsékletet, de mindenkinek ajánlott naponta többször, langyos vizel történő zuhanyozás. A nagy melegben a jéghideg ital fogyasztása helyett, ajánlott a szobahőmérsékletű folyadék fogyasztása. Fronthatás nem várható, de tovább melegszik a levegő. A szervezet kímélése érdekében ajánlott a könnyen emészthető, de energia dús élelmiszerek fogyasztása, a magnézium, B, C vitaminok pótlása.

A levegő porszintje emelkedik, a légszennyezettség mértéke továbbra is alacsony marad. A pázsitfűfélék, a csalán, a libatop, az útifű pollenkoncentrációja okoz panaszokat az allergiásoknak.

Pénteken tetőzik a hőség, zavartalan napsütéses forróságra készülhetünk. A magas UV sugárzás miatt szükséges a fényvédő termékek, napszemüveg, szalmakalap használata. A kisgyerekekre a vízpartokon pólót is célszerű ráadni, ezzel védhetjük a kicsik érzékeny bőrét. A szabadban dolgozóknak igen nagy megterhelés ez az idő, a nagymértékű koncentráció csökkenése miatt fokozott a baleseti kockázat. Mindenképp szükséges a folyadék pótlása, kerülendő a cukrozott és alkoholos italok fogyasztása. A fáradság érzését nem szűnteti ilyenkor a kávé fogyasztása, javasolt helyette a citrommal ízesített ásványvíz, zöldtea fogyasztása. A veszélyes munkakörben dolgozók, a közlekedésben résztvevők semmiképp ne végezzék a feladataikat rutinszerűen, akinek lehetősége van, inkább kérjen szabadnapot.

Szombaton egy hidegfront vonul keresztül hazánkon, ami felfrissíti a levegőt. A szívbetegek és a kismamák nehezen viselik majd ezt az erőteljes lehűlést. Felerősíti a görcsökkel járó panaszokat, megnő az infarktus kialakulásának veszélye. A kismamák pihenjenek, a hétvégi nagytakarítást bízzák a család többi tagjára.
_________________________________________________________________________
Küldd be fotóidat a [email protected]! • Töltsd fel filmjeidet a Videára!