Vágólapra másolva!
Tizenkét-tizenhárom fokkal van melegebb a szokásosnál Moszkvában. Több mint két hete tombol a kánikula, valószínűleg megdől a kilencven éves hőségrekord. A rendkívüli hőhullám Oroszország egész európai területére kiterjed.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt 18 napból tizenhatban haladta meg a hőmérséklet napközben a 30 Celsius fokot Moszkvában, kétszer pedig 29 fok volt a maximum. Jelenleg ötödig napja 35-36 fok felett tetőzik a hőmérséklet. Ilyen a mérések kezdete óta még nem fordult elő, az átlagos júliusi maximum pedig csupán 23 fok.

Nem kizárt, hogy a napokban a hőmérséklet meghaladja az eddig valaha mért legmagasabb szintet az orosz fővárosban. A rekordot ugyanis az 1920 augusztusában mért 36,8 fok tartja, szombaton pedig már csak egy-két tized hiányzott az új rekordhoz. A hőhullám szerdán-csütörtökön tetőzik, az előrejelzések szerint szinte biztosan megdől a 90 éves rekord.


Strandolni lehet a Finn-öböl vizében

A hőség Oroszország szinte egész európai részét érinti. Szentpéterváron hétfőn közel 35 oC-ot mértek, a 23-24 fokos Finn-öböl tisztább szakaszain strandolásra alkalmas a víz. A kánikula hétfőn Finnország középső vidékére is kiterjedt, Oroszországban pedig a sarkköri tundra területekre, sőt szerdáig a Jeges-tenger partvidékén is hőség várható.

A rendkívüli hőhullámot az Európa keleti szélén elhelyezkedő stabil anticiklon okozza, amely tartós déli-délkeleti áramlással szubtrópusi eredetű légtömeget szállított a térségbe.