Új rekord: 38 fokkal lett vége a kánikulának Moszkvában

Vágólapra másolva!
Bőven 30 fok felett tetőzik a hőmérséklet Európa északkeleti szélén, és a sarkkör mentén is rendkívüli a meleg. Szlovéniában áradnak a folyók a heves viharok miatt. Spanyolországban és Oroszországban a száraz hőség okoz bozót- és erdőtüzeket.
Vágólapra másolva!

Sokfelé törtek ki heves zivatarok Szlovéniában csütörtökön és péntek délelőtt. A felhőszakadással, jégesővel kísért viharok következtében többfelé megáradtak a hegyi patakok, folyók. A tengerparti Portorozban fél nap alatt 128 mm csapadék hullott le - ez több, mint amennyi egy átlagos júliusban egész hónap alatt esik. A közlekedésben jelentős fennakadásokat okozott a heves esőzés.


Minden idők legmelegebb napja volt Moszkvában

Az orosz hőhullám csütörtökön tetőzött, Moszkvában újabb rekord született 38,2 fokkal. A nagy hőség északra is kiterjedt. Finnország középső vidékén csütörtökön 35-36 fokot mértek, bár ott csak egy napig tartott a forróság.

Oroszország sarkköri területein is sokfelé meghaladta csütörtökön és pénteken is a hőmérséklet a 30 fokot. A nagy meleg miatt sokfelé alakultak ki bozót- és erdőtüzek a Kelet-európai-síkságon. Pénteken átmeneti enyhülés történt a térség 45. és 55. szélességi kör közé eső tájain, de így is melegebb van az átlagosnál. Az előrejelzések szerint a jövő héten újabb hőhullám várható. Spanyolországban szintén sokfelé vezetett öngyulladáshoz a 35-40 fokos forrósággal párosuló tartós kánikula.


Katasztrófához vezetett a monszun

Míg Európában a kánikula, Dél-Ázsiában az igen erős monszun a természeti csapás jelenleg. Indiától Dél-Kínáig a szokásos - egyébként is jelentős - nyári csapadék két-háromszorosa is lehullott eddig, nagy területeken pusztít árvíz. Pakisztánban legkevesebb 267 ember halt meg a négy napja tartó áradások miatt.

A legjelentősebb emberi veszteség Kínában történt, ahol eddig már 928 ember vesztette életét az víz miatt a legfrissebb országos összesítés szerint. Az áradás 30 ezer ember zárt körül Északkelet-Kínában, Csilin (Jilin) tartomány Koucsien (Kouqian) városában, mert egyszerre áradt a Ventö (Wende) és Szunghua (Songhua) folyó, és túlcsordult a közeli Hszingsan(Xingshan)-víztároló. A víz helyenként három méter mély volt, a lakosok a magasabb házakba menekültek.