Sűrűsödik a szmog Moszkvában, de nincs pánik

Vágólapra másolva!
Tovább sűrűsödött a füstköd az orosz fővárosban péntek délelőtt. A legtöbb helyen 200 méter alá csökkent a látótávolság; némileg visszaesett a autóforgalom a szokásoshoz képest. Nedves zsebkendő helyett gázmaszk lenne a biztonságos viselet.
Vágólapra másolva!

A füst kaparja az emberek torkát és csípi a szemüket. Sokan próbálnak maszkot vásárolni, de a védőfelszerelés a korábbi két-három rubel (mintegy 20 forint) helyett már 50 rubelbe (körülbelül 350 forint) kerül, de gyakorlatilag nem kapható: Moszkvában a maszkok forgalma két és félszeresére, Voronyezsben négyszeresére nőtt - jelenti Horváth Júlia, az MTI tudósítója az orosz fővárosból.

Sokan nedves zsebkendőt tartanak orruk és szájuk elé. Szakértők szerint az egyetlen megbízható megoldás a gázmaszk lenne, de azzal elég nehéz élni.

A köd olyan sűrű volt már reggel, hogy az orosz kormánynak otthont adó úgynevezett Fehér Ház egyik munkatársa az újságíróknak elmondta: reggel megijedt, hogy elmulasztott valamit, mert egészen közel volt már a munkahelyéhez, de még nem látta az épületet. A péntekre előrejelzett 40 fok helyett a déli órákban 26-28 fokos hőmérsékletet mértek az orosz fővárosban.

Forrás: [origo]

Védőmaszkos sétálók a Vörös téren

Halasszák el az iskolaév kezdetét Moszkvában - már ezt fontolgatja Oroszország tisztifőorvosa, Gennagyij Onyiscsenko a pénteki sajtóbeszámolók szerint.


Leégett a katonai vezérkar kommunikációs központja

A három nagy moszkvai repülőtér közül Seremetyevo délelőtt még menetrend szerint fogadta a járatokat (ide érkeznek a budapesti gépek), majd délutántól az időjárás és az egyre csökkenő látótávolság függvényében engedélyezte a le- és felszállásokat. Ugyanez a helyzet a vnukovói és a domogyedovói reptéren is.

Pénteken reggel az országban 558 erdő- és tőzegtűz égett mintegy 180 ezer hektáron a rendkívüli helyetek minisztériuma szerint. A tüzek közül közül mintegy 80 nagy területen ég, s az oltásban csak a minisztérium részéről 162 ezer ember, 26500 gép és 25 repülő és helikopter vett részt.

Moszkva környékén azon dolgoztak a hadsereg egységei, hogy a katonai raktárakból elszállítsák a robbanásveszélyes anyagokat.

A lángok martaléka lett a hadsereg vezérkarának kommunikációs központja (egyebek mellett) a Moszkva melletti Kolomnában, a haditengerészet légitámaszpontján. A tűz gyakorlatilag elpusztította a bázist, s emiatt az államfő több magas rangú tisztet leváltott.

Közben már megkezdődött számos oroszországi településen a leégett házak újjáépítése és elkezdték kifizetni a károsultaknak az állami segélyeket.