Hatalmas jéghegy vált le egy grönlandi gleccserről

Vágólapra másolva!
Egy 260 négyzetkilométer kiterjedésű jégtömb vált le a grönlandi Petermann-gleccserről, és úszik délies irányban az amerikai kontinens partvidéke közelében.
Vágólapra másolva!

Egy 260 négyzetkilométer nagyságú hatalmas jégtömb vált le a Petermann-gleccserről, Grönland északnyugati partjainál. Ez a legnagyobb úszó jéghegy, amely a tengerbe jutott 1962 óta. Méretét azzal lehet érzékeltetni, hogy a területe nagyjából fél Budapest nagyságú. A térfogatára adott becslések szerint annyi ivóvizet tartalmaz, amellyel el lehetne látni az USA teljes lakosságát a következő 120 napban.

Az úszó jégtömb jelenleg körülbelül 1000 km távolságra található az Északi-sarktól. Az áramlatok déli irányba sodorják, és mivel olvadása csak nagyon lassú, ezért akár több héten keresztül is folytathatja az útját. Ez rendkívül veszélyessé is válhat, ha egészen eljut a forgalmasabb hajóutak térségébe.

A Petermann-gleccseren a repedéseket a NASA kutatói egész télen át megfigyelték, és azt állapították meg, hogy a nyári félév alatt nagy méretű jégtömb leválására lehet számítani. A műholdas felvételek alapján kimutatták, hogy a gleccser közel negyedét alkotó, mintegy 70 kilométer hosszúságú része került a tengerbe.

A kutatók véleménye alapján egyelőre nem tisztázható egyértelműen, hogy a leválás a klímaváltozás miatt következett-e be, bár megemlítik, hogy az első hat hónap mérési adatai szerint a 2010-es év globális átlagban melegrekordot hozott.

Jéghegyek ezrei borjadznak a tengerbe évente a grönlandi gleccserekről, melyek azonban csak ritkán ekkora méretűek.