Gyenge melegfronti hatással melegszik az idő - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Napsütéses, egyre melegebb idő várható az elkövetkező napokban. Szerdán gyenge melegfronti hatás is társul az egyre növekvő maximumhőmérsékletekhez. Kánikulai hétnek nézünk elébe.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Kedden igazi kánikulára lehet számítani, a legmagasabb nappali hőmérséklet elvétve alakul majd 30 fok alatt. Az idősebbeket, érrendszeri problémákban szenvedőket megviselheti a nagy meleg. A megterhelő fizikai tevékenységeket és a szabadtéri sportolást a kora délelőtti, vagy esti órákban célszerű betervezni a programunkba. Aki teheti, látogasson el vízpartra, strandra.

A levegő porszintje kissé nő, azonban a légszennyezettség jelentős mértékben nem változik, ezért még szabadtéri sportolásra, városi sétára alkalmas napok következnek. A pollenallergiások tünetei szintén kis mértékben nőnek. Magas koncentrációban főként a csalánfélék és a pázsitfűfélék pollenjei találhatók meg a légkörben.

Szerdán tovább folytatódik a melegedés, országszerte 30 fok fölött alakul majd a nappali hőmérséklet. Gyenge melegfronti hatás fog érvényesülni, mely gyulladásos panaszokat idézhet elő, emellett puffadás, nehézlégzés is jelentkezhet. A meleg miatt ingerlékenyebbeké, figyelmetlenebbeké válhatunk.

Csütörtökön nem várható markáns fronthatás, hőségre kell készülnünk. Ilyenkor fontos fokozott figyelmet szentelni a fekvőbetegekre, panaszaik az átlagon felül erősödhetnek. Érdemes a sok folyadék mellett könnyen emészthető ételeket fogyasztani.