Tombol a nyár a mediterrán térségben

Vágólapra másolva!
A héten igazi nyaralóidő lesz a mediterrán térségben: Spanyolországban és Görögországban közel negyven fokos forróság várható. Nyugat-Európában azonban barátságtalan idő várja nyaralókat.  
Vágólapra másolva!

A kontinens déli részén anticiklon alakítja az időjárást az előttünk álló napokban, így a mediterrán országok mindegyikében sok napsütésre, meleg nyári időre van kilátás. A legmelegebb Spanyolországban és Görögországban lesz, ahol a szikrázó napsütésben közel 40 fokig melegszik a levegő. Az Ibériai-félsziget északkeleti tájain, csütörtökön egy hidegfront hoz felfrissülést, többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok. A félsziget többi részén, akárcsak Görögország egészén, egész héten csapadékmentes és napos lesz az idő.


Esős idő lesz a hétvégén Horvátország északi vidékén

Olaszország déli tájain a napos időben általában 30 fokig melegszik a levegő a héten, az ország északi részén azonban záporok, zivatarok tarkítják az időjárást, de ennek ellenére itt is mindenhol 25 fok fölötti maximumhőmérsékletek várhatók.

Horvátországban a héten nem lehet panasz az időjárásra. Többórás napsütés melegíti a levegőt, és a délutáni órákban 27, 32 fok körül alakul a hőmérséklet. A hétvégén az ország északi részén záporok, zivatarok alakulnak ki, így akkor a strandolás helyett inkább a városnézés vagy a kirándulás tűnik jó programnak. A jelenlegi számítások szerint a jövő hét elején visszatér a napsütés.

A Brit-szigetek térségében örvénylő ciklon és frontrendszere alakítja Nyugat-Európa időjárását. Szerdán és csütörtökön Franciaországban és Németországban túlnyomóan felhős, borult lesz az ég, és sokfelé kell csapadékra számítani. A tartósan csapadékos tájakon 23, 27 fok körül alakul a hőmérséklet. A hétvégétől aztán itt is szárazabbra és naposabbra fordul az idő.

A hidegfront útját kelet felé folytatja tovább és a hét végén már hazánkban okoz záporokat, zivatarokat.